Helsingin Taiteilijaseura ry: Tuomitsemme Putinin hyökkäyssodan Ukrainaan ja tuemme taiteilijoita rauhanliikkeessä

Putinin hyökkäyssota Ukrainaan on tragedia. Haluamme osoittaa täyden tuen ukrainalaisille sekä kaikille taiteilijoille, jotka vastustavat diktaattoreja ja pyrkivät voimistamaan rauhanliikettä Venäjällä.

Helsingin Taiteilijaseura on tehnyt vuosien ajan kansainvälistä kulttuuriyhteistyötä, jonka tavoitteena on ollut lisätä molemminpuolisesti kulttuurien tuntemusta ja vuorovaikutusta. Kaikella tehdyllä yhteistyöllä on merkitystä myös rakoina Venäjän propagandaan.

Putin on keskittänyt valtaa itselleen vuosikymmenten ajan, murentanut demokratian ja kansalaisyhteiskunnan edellytyksiä, valjastanut trollit levittämään disinformaatiota ja vanginnut toisinajattelijoita. Nyt kun venäläiset ovat lähteneet kaduille vastustamaan Ukrainan sotaa, heitä on pidätetty. Venäläiset taiteilijat, joihin olemme olleet yhteydessä suoraan tai verkostojemme kautta, kertovat sekä pidätyksistä että järkytyksestä, häpeästä, voimattomuuden tunteesta ja pelosta.

Meillä taiteilijaseuran jäsenillä on venäläisiä taiteilijaystäviä Suomessa, Venäjällä ja ympäri maailmaa. Toivomme heille kaikille rohkeutta sodan julkiseen tuomitsemiseen sekä mielipidevaikuttamiseen Venäjän johdon sotapolitiikkaa vastaan, rauhan puolesta.

Tuomitsemme myös rasismin, joka kohdistuu venäjänkieliseen väestöön Suomessa. Täällä ja muualla Euroopassa asuvat venäläiset ja venäjänkieliset eivät ole vastuussa Venäjän johdon toimista. Rasismille ja vihapuheelle ei saa antaa tilaa.

Ajatuksemme ovat Ukrainassa ja sydämissämme taistelemme rauhan puolesta heidän rinnallaan.

 

Satu Kalliokuusi
Helsingin Taiteilijaseuran pj

Miia Kallio
Helsingin Taiteilijaseuran vpj