Yhteistyötä Tuntemattoman Itämeren äärellä

Tuntematon Itämeri -näyttely Suomenlinnan Levyhallissa on John Nurmisen Säätiön taidelähtöinen Itämeren pelastusoperaatio, joka esittelee seitsemän taiteilijan vuoropuhelua ja suhdetta Itämereen omassa taiteessaan. Mukana olevat taiteilijat Jan Eerala, Kaisu Koivisto, Anna Nykyri, Meeri Koutaniemi, Renja Leino, Arja Renell ja Raimo Sundelin luovat Levyhalliin moniäänisen, Itämerestä kertovan näyttelyn ja aistikokonaisuuden. Näyttely avautui yleisölle 17.5. ja on avoinna 15.9. saakka. 


TEKSTI: Eija Saarivirta  |  KUVAT: Piia Kokkarinen

 

Levyhallin näyttelyyn liittyen Helsingin Taiteilijaseura järjesti 5.6.–9.6. yhteistyössä John Nurmisen säätiön kanssa kaksi kesäleiriä nuorille Suomenlinnassa. Leireillä pohdittiin taiteen menetelmin sitä, mikä Itämeressä on kätkettyä, sekä omaa suhdettamme tuntemattomaan. Nuoret tutustuivat Itämeren kasvustoon ja eliöihin maalaamalla, piirtämällä ja kolmiulotteisuutta hyödyntäen sekä Levyhallin taidenäyttelyyn, ja siihen, miten taiteilijaryhmä on tutkinut omaa suhdettaan mereen. 

Leirien lisäksi Helsingin Taiteilijaseura järjestää pop-up-työpajoja 13.6.–16.6. Levyhallissa. Työpajat ovat avoinna klo 12–14 ja 15–17. Tuntematon Itämeri -näyttelyn kävijät voivat käyntinsä ohessa maalata musteella ja hiilellä rullapaperille reittejä, jotka voivat yllätyksenomaisesti muuntua merivirtauksiksi, aalloiksi, tuuliksi tai vaikka kallioiden halkeamiksi. Työpajoihin osallistuminen on ilmaista. 

Hangon Tvärminnessä sijaitsee Helsingin yliopiston eläintieteellinen asema. Helsingin Taiteilijaseuran järjestämät lapsi-vanhempi-työpajat Tvärminnessä 19.6. ja 20.6. ovat osa Tuntematon Itämeri -yhteistyötä. Työpajoissa lähdetään tutkimusmatkalle kohti Itämeren salaisuuksia: taiteen menetelmin tutkitaan sitä, mikä Itämeressä on kätkettyä sekä omaa suhdetta tuntemattomaan ja ratkaisemattomaan. Inspiraatiota ammennetaan Tvärminnen merimiljööstä ja tutkimusasemasta.