Jäsenedut ja -palvelut

Helsingin Taiteilijaseura (HTS) edistää kuvataidealan toimintamahdollisuuksia ja asemaa monipuolisella koulutus-, hanke- ja näyttelytoiminnalla sekä monialaisella yhteistyöllä. Helsingin Taiteilijaseura on lähes 900 helsinkiläisen ammattikuvataiteilijan ammatillisia etuja ajava järjestö, joka perustettiin vuonna 1967. Seuran ydintoimintoja ovat näyttely- ja taidelainaamotoiminta, kansainväliset toiminnot sekä taidekoulun ja kurssikeskuksen tarjoama kuvataiteen kurssi- ja koulutustoiminta.

Helsingin Taiteilijaseura arvostaa toiminnassaan kestävyyttä, yhteisöllisyyttä, ammatillisuutta, monimuotoisuutta, paikallisuutta ja kansainvälisyyttä yhdistävää glokaalisuutta ja luovaa hulluutta sekä pyrkii edistämään kuvataiteen saatavuutta ja saavutettavuutta.

Helsingin Taiteilijaseuran jäsenten ammatillisia ja taloudellisia etuja tuetaan suunnitelmallisella toiminnalla ja ajantasaisella viestinnällä. Gallerioiden näyttelytilojen vuokria pyritään laskemaan ja jäsenistölle tarjotaan edulliset jäsenhinnat. Jäsenten tuotantoa esitellään ja teoksia välitetään laajasti Taidelainaamossa ja näyttelyissä. Vuosittain järjestetään jäsentapaamisia ja keskusteluiltoja muiden tapahtumien yhteydessä sekä tiedotetaan seuran tapahtumista kuukausittaisilla jäsenkirjeillä.

Löydä ajankohtaiset tiedotteet jäsenistön yksityiseltä sivulta

KIRJAUDu

Jäsenedut

Helsingin Taiteilijaseura tarjoaa jäsenilleen monipuolisia jäsenpalveluja ja tuntuvia etuja:

 1. mahdollisuuden myydä teoksia Taidelainaamon kautta. Tutustu Taidelainaamotoimintaan taiteilijoille tästä.
 2. mahdollisuuden osallistua ainoastaan seuran jäsenille tarkoitettuun näyttelytoimintaan esim. Galleria Katariina, Galleria Rikhard ja Galleria Arthur, mediataiteen näyttelyt Oodissa sekä Art goes Kapakka
 3. näyttelyt, kansainväliset näyttelyt ja muun projektiluontoisen ja pop-up-näyttelytoiminnan
 4. tuntuvat alennukset Helsingin Taiteilijaseuran näyttelyvuokrista ja -maksuista
 5. 25 % alennuksen Taidelainaamon sekä Helsingin Taiteilijaseuran gallerioiden teosostoista
 6. 25 % alennuksen kuvataidekoulun ja kurssikeskuksen kursseista
 7. mahdollisuuden tarjota opetusta HTS:n kuvataidekoululle ja kurssikeskukselle
 8. jäsentapaamiset ja jäsentiedotuksen

 

Lisäksi jäsenemme ovat Helsingin Taiteilijaseuran kautta myös Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton jäseniä ja saavat näin alennuksia esim. taidemuseoiden sisäänpääsymaksujen ja taidetarvikkeiden hinnoista.

Helsingin Taiteilijaseuran jäseneksi voivat hakea Helsingissä asuvat ammattikuvataiteilijat. Myös taideopiskelijat voivat hakea jäseniksi, mikäli taiteellinen näyttö on tarpeeksi vahva. Jäsenyyttä voi hakea syksyisin järjestettävän jäsenhaun kautta. Hakemuksen voi jättää suomeksi tai englanniksi. Uudet jäsenet valitsee Helsingin Taiteilijaseuran hallitus. Jäsenhaun alkamisesta tiedotetaan verkkosivuillamme sekä sosiaalisen median kanavissamme.

Taidelainaamopalvelu taiteilijoille

Helsingin Taiteilijaseuran Taidelainaamo tarjoaa jäsentaiteilijoilleen kattavan teosvälityspalvelun sekä monipuolista näyttelytoimintaa. Helsingin Taiteilijaseuran jäseneksi voivat hakea Helsingissä asuvat ammattimaisesti toimivat kuvataiteilijat.

Teosmäärä ja teosten koko

Taidelainaamon rajallisten tilojen sekä vuosittain kymmenillä taiteilijoilla kasvavan jäsenmäärän vuoksi Helsingin Taiteilijaseuran hallitus on päättänyt rajata paikan päällä Taidelainaamossa olevaa teosvalikoimaa siten, että vuoden 2022 alusta lainaamolla saa olla enintään 2 kehystettyä / kiilapuille pingotettua teosta tai veistosta sekä enintään 20 kehystämätöntä teosta / vedosta per taiteilija. Teosten koko saa olla enintään 120 x 120 cm. Tämä palvelee kaikkia: paikan päällä olevat teokset pääsevät näin hyvin esiin, teosten käsitteleminen helpottuu, teosten turvallinen käsittely on helpompi taata, ja asiakkaiden on vaivattomampi tutustua valikoimaan. Taidelainaamon verkkogalleriassa tilattavissa olevia teoksia voi olla enemmänkin. Verkkogalleriassa teokset pääsevät tasavertaisesti esille. Lainaamotilassa on nykyään kosketusnäyttö, jolla asiakkaat voivat tutustua koko valikoimaan helposti, ja henkilökunta voi valikoimaa kätevästi esitellä. Huomioithan, että taiteilijan vastuulla on pitää omaa teosvalikoimaansa ajan tasalla. Otathan siis yhteyttä, mikäli esim. jokin teos ei enää ole saatavilla ja haluat poistaa sen valikoimasta. Taidelainaamon verkkogalleria esittelee saatavilla olevaa teosvalikoimaa, minkä vuoksi jo myydyt teokset poistuvat valikoimasta.

Teosten tuominen ja hakeminen

Halutessasi hakea pois Taidelainaamossa olevia teoksiasi ilmoitathan ajankohdan ja teosten nimet aina etukäteen sähköpostitse (taidelainaamo@helsingintaiteilijaseura.fi), niin otamme teoksesi valmiiksi esille. Jos haluat tuoda lainaamoon uusia teoksia, lähetäthän niistä aina etukäteen sähköpostitse kuvat tietoineen sekä esitäytetyn taiteilijasopimuksen, joka löytyy verkkosivujen Jäsensivulta (jäsenet voivat pyytää salasanan Taidelainaamon henkilökunnalta). Tällöin teokset saadaan joutuisasti osaksi teosvalikoimaa. Taidelainaamon verkkogalleria toimii nykyään myös teosrekisterinä, minkä vuoksi on ehdottoman tärkeää, että kaikista valikoiman teoksista on kuvat. Jos tiedät, että sinulta on lainaamossa vanhempia teoksia, joista ei ole kuvaa netissä, lähetäthän kuvat saman tien lainaamon sähköpostiin.

Kuvia lähettäessäsi nimeäthän kuvatiedoston aina kulloisenkin teoksen nimellä ja lisäät viestiin kaikki tarvittavat tiedot:

• teoksen nimen
• vuoden
• hinnan
• tekniikan
• vedos- tai valosnumeron
• onko teos kehystetty vai ei
• koon (ilman kehyksiä sekä kehysten kanssa)
• pohjamateriaalin
• mahdolliset tärkeät lisätiedot esim. teoksen säilyttämiseen,
hoitoon tai ripustukseen liittyen

Teoskuvia lähettäessäsi huomioithan, että kuvatiedosto on jpeg-muodossa ja että jokaisen kuvan pitkä sivu on 1 920 pikseliä. Lisäämme teoskuvia niiden tulojärjestyksessä, ja kerrallaan enimmillään viisi teoskuvaa per taiteilija, jotta mahdollisimman monen taiteilijan teokset pääsevät esille verkkogallerian etusivulle.

Teokset toimitettava myynti- ja ripustusvalmiina

Taidelainaamoon tuotavien teosten on aina oltava myynti- ja ripustusvalmiita. Tämä tarkoittaa, että ripustustavan on oltava mietitty, ja mikäli teos on tarkoitus ripustaa seinälle, on teoksen takana oltava rautalanka, ripustuskisko tai jokin muu kiinnitystapa. Mikäli teoksen ripustamiseen liittyy erityistä huomioitavaa, on tästä hyvä toimittaa ohjeet teoksen mukana, ja lainaamon henkilökuntaa on myös syytä informoida.

Kehystettäväksi tarkoitetut teokset on myös toimitettava turvallisesti pakattuina. Esimerkiksi grafiikanvedokset, valokuvavedokset ja paperille tehdyt piirrokset/maalaukset voi pakata taustapahvin päälle ja peittää sellofaanilla, tai muulla taiteilijan itsensä turvalliseksi tietämällä tavalla siten, ettei teos herkästi repeä tai esimerkiksi väriä tartu kiinni pakkaukseen. Myös muulla tavalla herkät teokset suositellaan suojaamaan esimerkiksi sellofaanilla. Taidelainaamossa teoksiin kosketaan ja niitä siirrellään toistuvasti. Tämän vuoksi kaikkein herkimpiä teoksia ei suositella tuotavan paikan päälle lainaamoon lainkaan, vaan tällaiset teokset kannattaa pitää tilausvalikoimassa.

Taidelainaamoon tuodut teokset ovat ensisijaisesti taiteilijan vastuulla. Huolellinen suojaaminen edistää teosten turvallisuutta, säilyvyyttä ja myyntiä.

Työhuonekäynnit

Taidelainaamon verkkogallerian tilattavissa olevia yli 120 x 120 cm -kokoisia teoksia ei varattaessa lähtökohtaisesti tuoda Taidelainaamoon, vaan niiden näkemiseksi asiakkaalle järjestetään käynti taiteilijan työhuoneelle tai muihin tiloihin, jossa teoksen esittely on mahdollista. Mikäli taiteilijalla on verkkogalleriassa suuria teoksia, hänen on hyvä ilmoittaa Taidelainaamoon jo valmiiksi työhuoneensa osoite. Taidelainaamon henkilökunta sopii käynnistä asiakkaan ja taiteilijan kanssa. Työhuonekäynti ei velvoita asiakasta, mutta mikäli tämä päätyy käynnin perusteella teoksen tai useampia lainaamaan tai ostamaan, tehdään lainaus- tai myyntisopimus asiakkaan kanssa ensin Taidelainaamosta käsin, ja ensimmäisen kuukausierän (laina) tai kokonaissumman (myynti) suoritettuaan asiakas voi noutaa teoksen taiteilijalta maksukuittia vastaan. Muunkinlainen järjestely on tapauskohtaisesti mahdollinen, mikäli taiteilijan ja Taidelainaamon välillä erikseen niin sovitaan (ks. Jäsensivulta Taidelainaamon ohjeet taiteilijoille työhuonekäyntejä varten). Tällöin taiteilija voi esimerkiksi tarkistaa asiakkaan henkilöllisyyden ennen teoksen luovuttamista, ja Taidelainaamo hoitaa sopimukset ja maksut suoraan asiakkaan kanssa.

Tilitysten maksaminen sekä tilitysraportit

Taidelainaamon tilitykset maksetaan taiteilijoille kolmelta kuukaudelta kerrallaan ja neljä kertaa vuodessa seuraavasti:

• tammi–maaliskuun maksujen tilityspäivä on 31.5.
• huhti–kesäkuun maksujen tilityspäivä on 31.8.
• heinä–syyskuun maksujen tilityspäivä on 30.11.
• loka–joulukuun maksujen tilityspäivä on 28.2.

Tilityksen yhteydessä taiteilijalle toimitetaan sähköpostitse eritelty laskelma tilityksestä.

Teoksen kuukausimaksu määräytyy seuraavasti

Teoksen hinta | Kuukausimaksu

 • 1–600 € | 20 €/kk
 • 601–1 200 € | 40 €/kk
 • 1 201–1 800 € | 60 €/kk
 • 1 801–2 400 € | 80 €/kk
 • 2 401–3 000 € | 100 €/kk
 • 3 001–3 600 € | 120 €/kk
 • 3 601–4 500 € | 150 €/kk
 • 4 501–5 400 € | 180 €/kk
 • 5 401–6 000 € | 200 €/kk

Lainausmaksut tilitetään taiteilijoille neljännesvuosittain. Helsingin Taiteilijaseura ry perii omana palkkionaan kulloinkin voimassa olevan provision (+ alv) lainausmaksusta tai teoksen myyntihinnasta. Pyynnöstä taiteilijalle toimitetaan hänen teoksiaan lunastaneiden asiakkaiden yhteystiedot.

Teokset jätetään lainaamoon ripustusvalmiina sekä valmiiksi hinnoiteltuina, ja kehystämättömät teokset hyvin suojattuina. Taiteilija toimittaa teoksista kuvat digitaalisessa muodossa (jpeg). Teoskuvat tallennetaan Taidelainaamon nettigalleriaan.

Lainaaja on velvollinen korvaamaan laina-aikana teokselle aiheutuneet mahdolliset vahingot. Taiteilijaseura ei vakuuta teoksia.

Taidelainaamon kokoelmien esillepanosta ja sen täydentämisestä vastaa Helsingin Taiteilijaseura. Ripustusta vaihdellaan viikoittain, joten teos voi olla Taidelainaamossa yleisölle esiteltävänä joko ripustettuna tai muutoin lainaamon tiloihin sijoitettuna.

Taidelainaamoon voi jättää myös kehystämättömiä grafiikanvedoksia, piirroksia ja valokuvia, enintään 20 kpl. Taiteilija suojaa kehystämättömät teoksensa tukevalla taustapahvilla ja sellofaanilla tai muovilla. Asiakas sitoutuu lunastamaan omakseen kehystämättömän teoksen mikäli ei ole palauttanut teosta ensimmäisen lainakuukauden aikana. Maksuehdot ovat tällöin samat kuin Taidelainaamossa yleensä.

Taiteilija voi toimittaa Taidelainaamon nettigalleriaan tilauksesta toimitettavaa teosvalikoimaa, jolloin hän varaa teoksen toimitettavaksi Taidelaidelainaamoon asiakkaan pyynnöstä. Suurten tilattavien teosten katseluun voidaan järjestää asiakkaan työhuonekäynti. Taidelainaamo koordinoi tilauksia, ja sopimukset tehdään aina Taidelainaamossa.