Taidelainaamo taiteilijoille

Kuva: Katja Maria Nyman

Helsingin Taiteilijaseuran Taidelainaamo tarjoaa jäsentaiteilijoilleen kattavan teosvälityspalvelun sekä monipuolista näyttelytoimintaa. Helsingin Taiteilijaseuran jäseneksi voivat hakea Helsingissä asuvat ammattimaisesti toimivat kuvataiteilijat.

Teosvälitys

Taidelainaamo välittää Helsingin Taiteilijaseuran jäsentaiteilijoiden teoksia. Jäsentaiteilija voi tuoda Taidelainaamon näyttelytilaan kerrallaan kolme ripustettavaa tai tasolle asetettavaa teosta, joiden maksimimitta on noin 100 cm. Vaihtoehtoisesti taiteilija voi tuoda paikan päälle kaksi isompaa teosta, joiden maksimimitta on 150 cm. Teosten tulee olla ripustusvalmiita ja turvallisesti Taidelainaamon poikkeuksellisissa olosuhteissa käsiteltäviä ja säilytettäviä. Käsittelylle arat teokset suositellaan esiteltäväksi Taidelainaamon verkkogalleriassa statuksella tilattavissa lainaamoon. Taidelainaamoon tuoduista teoksista tarvitaan aina myös digitaalinen kuva nettigallerian esittelyä ja lainanhallintaohjelmaa varten.

Taidelainaamoon voi jättää välitettäviksi myös kehystämättömiä grafiikanvedoksia, piirroksia ja valokuvia pahvein ja muovein suojattuina tai kansiossa muovitaskuissa. Kehystämättömiä teoksia voi jättää esille enintään 20 kappaletta.

Taiteilija voi toimittaa Taidelainaamon nettigalleriaan enintään 40 teosta statuksella tilattavissa lainaamoon. Tilattavista töistä toimitetaan lainaamoon kuva kattavine teostietoineen, ja taiteilija sitoutuu varaamaan teoksen Taidelainaamoon tuotavaksi niin kauan kuin hän haluaa pitää sitä tilattavana esillä lainaamon galleriassa.

Teosten esittely Taidelainaamon näyttelyissä ja nettigalleriassa on taiteilijalle maksutonta. Toteutuneista lainoista ja teosvälityksen myynneistä peritään provisio. Provision määrä ja siihen liittyvät verokäytännöt eritellään taiteilijan kanssa solmittavassa teosvälityssopimuksessa. Taiteilija voi milloin tahansa noutaa vapaana olevan teoksensa pois Taidelainaamosta.

Helsingin Taiteilijaseura tilittää teoslainauksesta ja teosvälityksestä syntyneet maksukertymät taiteilijoille kolmen kuukauden välein, neljä kertaa vuodessa: 28.2., 31.5., 31.8. ja 30.11.

Näyttelyt ja teemaripustukset

Taidelainaamon yhteydessä toimii kaksi jäsentaiteilijoiden yksityisnäyttelyitä esittelevää näyttelytilaa, Taidelainaamon tilassa oleva Galleria Arthur sekä kirjaston aulassa sijaitseva Galleria Rikhard. Jäsentaiteilija saa näihin tiloihin ajan ilmoittautumalla, jonotuksen kautta. Jonotusaika on useampi vuosi.

Taidelainaamotilassa järjestettäviin vuosittaisiin teemaripustuksiin (3) voivat kaikki Helsingin Taiteilijaseuran jäsentaiteilijat osallistua maksutta. Kunkin ripustuksen teema ja osallistumisohjeet toimitetaan taiteilijoille etukäteen kuukausittaisessa jäsenkirjeessä.

Muihin Taidelainaamon yhteydessä järjestettäviin näyttelyihin ja tapahtumiin, kuten Art goes Kapakka ja GLO Hotel Art, valitaan taiteilijat seuran jäsenistä kuratointimenettelyn kautta.

Kysymyksiä jäsenyydestä?  Järjestösihteeri auttaa!

Petra-Maria Saarinen
petra.saarinen[at]helsingintaiteilijaseura.fi

Teoksen kuukausimaksu määräytyy seuraavasti:

Teoksen hinta | Kuukausimaksu

• 1–600 € | 20 €/kk
  • 601–1 200 € | 40 €/kk
  • 1 201–1 800 € | 60 €/kk
  • 1 801–2 400 € | 80 €/kk
  • 2 401–3 000 € | 100 €/kk
  • 3 001–3 600 € | 120 €/kk
  • 3 601–4 500 € | 150 €/kk
  • 4 501–5 400 € | 180 €/kk
  • 5 401–6 000 € | 200 €/kk

Lainausmaksut tilitetään taiteilijoille neljännesvuosittain. Helsingin Taiteilijaseura ry perii omana palkkionaan kulloinkin voimassa olevan provision (+ alv) lainausmaksusta tai teoksen myyntihinnasta. Pyynnöstä taiteilijalle toimitetaan hänen teoksiaan lunastaneiden asiakkaiden yhteystiedot.

Teokset jätetään lainaamoon ripustusvalmiina sekä valmiiksi hinnoiteltuina, ja kehystämättömät teokset hyvin suojattuina. Taiteilija toimittaa teoksista kuvat digitaalisessa muodossa (jpeg). Teoskuvat tallennetaan Taidelainaamon nettigalleriaan.

Lainaaja on velvollinen korvaamaan laina-aikana teokselle aiheutuneet mahdolliset vahingot. Taiteilijaseura ei vakuuta teoksia.

Taidelainaamon kokoelmien esillepanosta ja sen täydentämisestä vastaa Helsingin Taiteilijaseura. Ripustusta vaihdellaan viikoittain, joten teos voi olla Taidelainaamossa yleisölle esiteltävänä joko ripustettuna tai muutoin lainaamon tiloihin sijoitettuna.

Taidelainaamoon voi jättää myös kehystämättömiä grafiikanvedoksia, piirroksia ja valokuvia, enintään 20 kpl. Taiteilija suojaa kehystämättömät teoksensa tukevalla taustapahvilla ja sellofaanilla tai muovilla. Asiakas sitoutuu lunastamaan omakseen kehystämättömän teoksen mikäli ei ole palauttanut teosta ensimmäisen lainakuukauden aikana. Maksuehdot ovat tällöin samat kuin Taidelainaamossa yleensä.

Taiteilija voi toimittaa Taidelainaamon nettigalleriaan tilauksesta toimitettavaa teosvalikoimaa, jolloin hän varaa teoksen toimitettavaksi Taidelaidelainaamoon asiakkaan pyynnöstä. Suurten tilattavien teosten katseluun voidaan järjestää asiakkaan työhuonekäynti. Taidelainaamo koordinoi tilauksia, ja sopimukset tehdään aina Taidelainaamossa.