Riikka Ahlfors: Pasila, 2022, öljy kankaalle

Galleria Katariinassa on esillä Riikka Ahlforsin näyttely My very silent trip 28.1.–13.2.2022

Riikka Ahlfors työskentelee pääasiassa urbaanien maisemien ja tilojen parissa. Hänen viimeisimmät työnsä jatkavat kaupunkimaisen todellisuuden ja modernin ympäristön tutkimista. Ahlfors luo tilallisia häivähdyksiä, jotka metaforisesti luovat lisäkerroksen kaupungin kuvaan. Hän ottaa palasia koetuista hetkistä ja maalaa ne kankaalle tuntemattomiksi paikoiksi, heterotopioiksi – tilaksi tilassa. Välitilassa tyhjyys on yksi komponentti, joka kutsuu katsojan kokemaan teoksen ja sen ympäristön. Realismi, joka on piilotettu abstraktioon, tulee ilmi välähdyksen lailla.

Tämä lähestymistapa kyseenalaistaa tilan ympärillämme – onko se sovelias eläviin organismeihin vai suunniteltu kuin teatterin lavastus?

Taiteilija tarkastelee ja sisäistää jokapäiväisiä hetkiä urbaanissa ympäristössä ja tallentaa ne kameralle. Kuvien pohjalta hän luo uusia spontaaneja yhdistelmiä, värien kontrastia, vaaka- ja pystysuuntaisia asetelmia. Heterotooppiset maisemat toimivat samalla myös galleriatilan jatkumona. Maalausten taika on valossa ja varjoissa. Satunnaisesti taitettu valo luo väliaikaisia hetkiä, joita Ahlfors tuo näkyväksi töissään. Aineettomat olosuhteet muuttuvat aineellisiksi kankaalla. Nämä taiteilijan luomat tilat avaavat katsojalle ei olemassa olevia maailmoja, jotka saavat lopullisen muotonsa tämän mielikuvituksessa.

Riikka Ahlfors (s.1975, Kirkkonummi) on kuvataideakatemiasta maisteriksi valmistunut kuvataiteilija, joka teki kandiopintonsa Kanadassa. Tällä hetkellä hän asuu ja työskentelee Helsingissä.

Näyttelyä on tukenut Suomen Kulttuurirahasto

 

Avaamme näyttelyn jo torstaina 27.1. klo 16 – 19 taiteilijan läsnä ollessa. Noudatamme AVI:n ajankohtaisia ohjeistuksia. Lämpimästi tervetuloa Galleria Katariinaan! 

Galleria Katariina

Rikhardinkatu 1, 00130 Helsinki
ti–pe 11–17, la–su 12–16