GALLERIA RIKHARD | Elisa Rovamo: Mellow yellow – maalauksia 2.–30.8.2024

Elisa Rovamon teos 'Dawn / Sarastus'

Elisa Rovamo: Dawn / Sarastus
(2022, öljy kankaalle, 120 x 110)

 

Värit herättävät tunteita ja tuovat mukanaan muistoja ja mielikuvia. Auringonpaisteen lämpö, elokuun kuu, syksyn lehtien väri. Valon ja ilon keltainen. Pehmeä, lempeä, lämmin, täyteläinen. Kirpeä keltainen.

Maalaukseni ovat inhimillisten tunteiden näyttämöitä, joille värien avulla lavastan, puvustan ja valaisen
pienen draaman, ohitse kiitävän hetken tai tilanteen.

Poimin ympärilläni olevasta kuvien virrasta ihmishahmoja, joilla on kiinnostava olemus ja kehon kieli. Hahmot tuntuvat viestivän sanattomasti jotain, jota haluan tutkia ja josta haluan ottaa selvää. Yritän kuvitella henkilöhahmot uudelleen maalaamalla. Annan niille uuden ulkonäön, identiteetin ja tarinan. Asettelen hahmoja maalaukseen kuin näyttämölle: hetkiksi, tilanteiksi, pysäytetyksi pantomiimiksi. Kaikki ulkoinen on maalauksista karsittu pois, vaatteiden yksityiskohdat ja ympäristön tunnusmerkit. Esillä ovat hahmon pienet viestit, tunteet ja eleet. Keho ilmaisee ja kertoo sanattoman tarinan.

Kerrostan maalauksiini ulkoista maailmaa ja sisäisiä mielen jännitteitä, näkyvää ja pinnan alla piilossa olevaa. Minua kiinnostaa se, minkä näytämme ulospäin ja mikä jää usein piiloon: valoisuus ja keveys päällä, tummemmat sävyt syvemmällä.

Värien ja niiden suhteiden tutkiminen on maalaamiseni ydintä. Maalausteni perustana ovat abstraktit peruselementit: väri, muoto, rytmi ja sommittelu. Niiden avulla sekä rakennan maalausta että kuvaan psyyken ja ihmissuhteiden abstrakteja asioita, tunteita ja ristiriitoja.

(Mellow = pehmeä, lempeä, täyteläinen | Yellow = keltainen)

——————

Elisa Rovamo on opiskellut taidehistoriaa Helsingin yliopistossa. Hänellä on loppututkinto Taideteollisesta korkeakoulusta (nyk. Aalto-yliopisto) sekä opintoja Vapaassa Taidekoulussa. Rovamo maalaa aiheenaan ihmishahmo, joka on usein lähes abstrakteiksi väripinnoiksi pelkistetty. Hänen maalauksensa ovat psykologisesti latautuneita. Rovamolla on ollut vuodesta 2002 alkaen 25 yksityisnäyttelyä, ja hän on osallistunut kymmeniin yhteisnäyttelyihin. Elisa Rovamo on Taidemaalariliiton, Helsingin Taiteilijaseuran ja Viipurin Taiteilijaseuran jäsen.

 

Verkkosivut
Teokset Taidelainaamossa

 

GALLERIA RIKHARD | RIKHARDINKADUN KIRJASTON AULA

Rikhardinkadun kirjasto | Rikhardinkatu 3, 00130 Helsinki
avoinna Rikhardinkadun kirjaston aukioloaikoina
+358 50 470 5298 | taidelainaamo@helsingintaiteilijaseura.fi
www.taidelainaamo.fi

Muita näyttelyitä