GALLERIA RIKHARD | Jukka Lappalainen: Metsän rytmi 5.–31.12.2023

Jukka Lappalaisen teos 'Kesäilta'

Jukka Lappalainen: Kesäilta (2023, akvarelli, 56 x 76 cm, kehyksineen 72 x 92 cm)

 

Viimeaikaiset maalaukseni ovat akvarelleja, joita olen maalannut kävelymatkan päässä työhuoneeltani Herttoniemen-Viikin metsälaikuissa, lähisilmänruokaa siis. Metsällä ja luonnolla ylipäänsä on tutkitusti rauhoittava ja verenpainetta laskeva vaikutus useimpiin ihmisiin, varmaan sydämen rytmikin hidastuu.

Minulle käy todennäköisesti päinvastoin. Minä nimittäin innostun ympäröivän metsän erilajisista ja -ikäisistä, elävistä ja jo kuolevista tai maatuvista puista sekä muusta elonkirjosta, joka minua ympäröi. Viikin metsät ovat hämmästyttävän moni-ilmeiset ja -muotoiset ollakseen pieniä kaupunkimetsän saarekkeita lyhyen matkan päässä Helsingin keskustasta. En ole biologi, mutta tuskin osun pahasti harhaan, jos sanon että asian laita johtuu siitä, että nämä metsät on jätetty silleen. Niitä ”hoidetaan” vain jos jokin puu on kaatunut kulkuväylälle tai muuta sellaista, muuten metsiköt saavat elää omaa elämäänsä ja puut maatua niille sijoilleen, joille sattuvat kaatumaan.

Nämä silleen jätetyt ”luonnontilaiset” metsiköt tarjoavat minulle maalarina aina vain uusia visuaalisesti ja sisällöllisesti kiinnostavia aiheita, joissa ryteikkö näyttäytyy monimuotoisuuden ja pökkelö kiertokulun vertauskuvana. Vuorokauden- ja vuodenajat, valo, sää ja tunnelma vaihtuvat, keväinen metsä täyttyy lintujen konsertista, ja syksyllä se näyttäytyy tummemmissa, mutta yhtä kaikki tenhoavissa sävyissä. Tästä, ja paljosta muusta, syntyy metsän välillä hyvin nopea, välillä hidas rytmi.

 

Tervetuloa avajaisiin torstaina 14.12.2023 klo 17–19!

 

Teokset Taidelainaamossa

 

GALLERIA RIKHARD | RIKHARDINKADUN KIRJASTON AULA

Rikhardinkadun kirjasto | Rikhardinkatu 3, 00130 Helsinki
avoinna Rikhardinkadun kirjaston aukioloaikoina
+358 50 470 5298 | taidelainaamo@helsingintaiteilijaseura.fi
www.taidelainaamo.fi

Muita näyttelyitä