HAA Galleriassa on esillä Janne Martolan Menneiden mielialojen toimisto (Sali 1) ja Marika Hyvärisen ja Tiia Hämäläisen: Lizzie menee rikki – erään näyttämöteoksen hajoamistapahtuma (Sali 2) 3.–26.8.2023. 

Tervetuloa näyttelyiden avajaisiin keskiviikkona 2.8. klo 17–19! 

Kahta näyttelyä kuvaavat kuvat.

Kuva: Janne Martola (vasen) ja Marika Hyvärinen & Tiia Hämäläinen (oikea)

 

Janne Martola: Menneiden mielialojen toimisto 

Janne Martola hiihtää omia latujaan suomalaisessa taidemaisemassa. Martola on uneksija ja tarinankertoja, joka viihtyy paremmin metsässä kuin taidenäyttelyiden avajaisissa. Martola vaeltaa mielikuvituksessaan pysyen avoinna ympäröivälle maailmalle. Jannen taiteessa nykyhetki ja arkinen todellisuus sekoittuvat menneeseen ja tulevaan, kuviteltuun ja outoon saumattomasti. Näyttelyssä on esillä lyijykynällä ja hiilellä tehtyjä herkkiä piirustuksia sekä leikkisiä akvarellitöitä, joissa piirustusjälki yhdistyy vapaasti levinneisiin väriläiskiin. Intuitiivisissa piirustuksissa on jotain selittämätöntä ja arvoituksellista, teokset ovat pysäytyskuvia suuremmasta tarinasta johon katsojan on itse keksittävä selitys. Vesiväritöissä apinamaiset esi-isämme katselevat meitä surumielisesti mutta rakastaen menetetyn ajan takaa. Martolan taiteessa ei ole alkua tai loppua, katsoja hyppää keskelle näytöstä, mutta niin hyppäsi Martolakin piirustuksia tehdessään. Tarina jatkuu, me olemme ajan lapsia ja näemme vain oman osamme verran. 

 

 

Marika Hyvärinen & Tiia Hämäläinen: Lizzie menee rikki – erään näyttämöteoksen hajoamistapahtuma

 

Nykytanssia ja äänitaidetta kokeellisesti yhdistävä duo Hämäläinen & Hyvärinen esiintyi teoksella Lizzie Rose (näyttämöteos sekä taidenäyttely) joulukuussa 2021 Valtimonteatterilla. Teoksen lähtökohtana ja inspiraationa toimi englantilaisen prerafaeliitti John Everett Millaisn maalaus Ophelia ja maalauksen malli ja taiteilija, Elisabeth ”Lizzie” Siddal. Näyttämöteos yhdisti nykytanssia, tanssiteatteria, prerafaeliittien runoutta, videotaidetta, äänitaidetta sekä kokeellista laulua. Teosta tuki Helsingin kaupunki.  

Vapaan kentän tanssiteosten esityskausi on lyhyt. Teosta harjoitellaan pitkään. Kun esityskausi on ohi, alkaa uuden teoksen työstäminen. Näyttämöteosten kertakäyttökulttuuria kyseenalaistavat Hämäläinen ja Hyvärinen purkavat näyttämöteoksensa galleriatilassa osiin. Teoksen taulut, kuvat ja videomateriaalit lyyhistyvät galleriatilaan, installoituvat ja muumioituvat jäähyväisiksi. Teoksen hahmot, Lizzie (Tiia Hämäläinen) ja Lizzien varjo (Marika Hyvärinen) haahuilevat performansseissa näyttämöteoksesta muokatuissa katkelmissa sumeina muistelmina, kertakäyttöisyyttään ihmetellen.  

Duo tarkastelee mitä näyttämöteoksesta jää jäljelle kun esityskausi on ohi, mitä teoksen liikemateriaaleille, äänille, rekvisiitoille ja videomateriaaleille tapahtuu: mikä kaikki oli aineetonta, mikä ei. Miten näyttämöteos elää esityskautensa jälkeen? Mitä jätämme tekijöinä jälkeemme? Mihin ja miten kaikki taiteellinen materiaali, aineeton ja aineellinen, katoaa?  

Hämäläinen & Hyvärinen pohtii vapaan kentän taiteellisen toiminnan työn ekonomisia rakenteita. Kun näyttämöteos viedään galleriatilaan, muuntuu se niin rakenteellisesti kuin materiaalisestikin. Duo haluaa kehittää taiteellista työskentelyään ekonomisesti kestävämmälle pohjalle ja pureutua näihin kysymyksiin taiteen vapaalla kentällä taiteellisesta laadusta tinkimättä.  

Videomateriaalit on tehty yhteistyössä VFX artisti Sami Haartemon kanssa. Näyttelyä tukee Helsingin kaupunki.  

 

TIIA HÄMÄLÄINEN on helsinkiläinen tanssitaiteilija. Hän on valmistunut tanssitaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta v. 2005 ja tanssipedagogiksi (AMK) Kuopiosta v. 2003. Hämäläistä kiinnostaa eri taidemuotojen nivoutuminen ja ilmaisukanavien laajeneminen. Tanssin lisäksi hänen sydäntään lähellä ovat kuvataiteet, runous ja musiikki.  

MARIKA HYVÄRINEN on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemialta v. 2015. Hyvärinen tekee äänitaidetta, sovituksia, sävellyksiä sekä installaatioita, osallistuu videotaideprojekteihin sekä performansseihin ja opettaa musiikkia freelancerina. Hyvärinen on kiinnostunut musiikin kerrostumien pöyhimisestä ja väärinkäyttämisestä sekä hauraiden ja katoavien äänien työstämisestä eri medioita hyödyntämällä. Teokset pohjaavat musiikkiin sekä ääniin mutta saavat usein ääniteoksen, performanssin tai installaation muodon.  

https://marika-hyvarinen.webnode.fi/  

SAMI HAARTEMO (s. 1975) on valmistunut Taiteen maisteriksi (MA in New Media). Taideteollisen korkeakoulun Medialaboratoriosta (Media lab) vuonna 2005. Tällä hetkellä hän työskentelee elokuvien jälkikäsittelyyn erikoistuneen yrityksen VFX-suunnittelijana (Visual Effects Supervisor). Hän haluaisi isona päästä tekemään erilaisia, kokeellisia taidekokonaisuuksia.  

www.haartemo.net  

 

Performanssien ajankohdat: la 5.8. klo 14.00, su 6.8. klo 12.30 ja 14.30, la 12.8. klo 12.30 ja 14.30, su 13.8. klo 14.00, to 17.8. klo 16.00, to 24.8. klo 16.00.  

 

HAA Galleria

Ti–to 12–18, pe–su 12–16
(kiinni 20.8., tiistaina 22.8. galleria menee kiinni poikkeuksellisesti klo 17.00 henkilöstötilaisuuden vuoksi)


Muita näyttelyitä