Lämpimästi tervetuloa HAA Galleriaan Taiteilijaosuuskunta Toolboxin näyttelyn Sinelmä avajaisiin keskiviikkona 10.7. klo 17–19! Näyttely on esillä 11.7.–4.8.2024.

Taiteilijaosuuskunta Toolboxin näyttelyn kutsukuva, miesaihe.

Henrik Jakob: Serie A.I. Terrorists and Football Players, 11, 2024. Muovailuvaha.

Taiteilijaosuuskunta Toolbox: Sinelmä 

HAA Gallerian Sinelmä on osa taiteilijaosuuskunta Toolboxin kolmen Helsingissä kesällä 2024 järjestettävän näyttelyn kokonaisuutta. Ryhmänäyttelyt Sinelmä HAA Galleriassa (11.7.–4.8.) ja Haava galleria Yössä (27.7.–18.8.) sekä Maija Helasvuon yksityisnäyttely Arpi galleria Forum Boxissa (26.7.–18.8.) sisältävät saksalaisten, suomalaisten ja iranilaisten taiteilijoiden teoksia haavoittuvuudesta. 

Haavoittuvuus ja kärsimyksen mahdollisuus on taiteen historiassa laajasti käsitelty aihe. Aihe, joka pakenee lokerointia yhteiskunnalliseen tai yksityiseen kokemukseen. 

Viime vuosikymmeninä olemme yhteiskuntana tulleet entistä enemmän tietoiseksi psyykkisistä ja fyysisistä haavoista. Tällä hetkellä psyykkisen, sosiaalisen ja yhteiskunnallisen väkivallan aiheuttamat ongelmat ovat nousseet yleisessä keskustelussa vahvasti esiin mm. Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan, Gazan sodan sekä koronapandemian vuoksi. Tässä keskustelussa pelko vahvistuu helposti. Turvallisuuden ja turvallisuudentunteen välillä tuntuu olevan outo epäsuhta, mitä turvallisempaa ihmisen elämä on, sitä suuremmaksi koettu epävarmuus – haavoittuvuus – näyttää kasvavan. 

Voiko henkilökohtaisia ja yhteisiä traumoja käsittelevä taide olla puhdistavaa, parantavaa ja lohduttavaa? Voiko taide tarjota kontekstin, jossa puhe peloista ja haavoista ei mässäile eikä pelottele kauhukuvilla, vaan toteaa ja asettaa ne näkyväksi, tulkittavaksi ja tutkittaviksi? 

Tämän tekstin pohjana on ollut Anna E. Wilkensin englanninkielinen teksti, joka on luettavissa näyttelyssä. 

Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Suomen Kulttuurirahasto. 

Sinelmä-ryhmänäyttelyn taiteilijat:

Said Baalbaki, Saksa  

Raheleh Ghavipanjeh, Iran 

Alexander Horn, Saksa 

Sampsa Indrén, Suomi 

Henrik Jacob, Saksa 

Mika Karhu, Suomi 

Atefeh Mehrvarz, Iran 

Azim Rostami, Iran 

Niina Räty, Suomi 

Ilkka Sariola, Suomi 

Andreas Wolf, Saksa 


Muita näyttelyitä