Anna Seppälä: Pystysuora kukkaniitty

Galleria Katariinassa on esillä Anna Seppälän näyttely Väsymys ja rakkaus 26.11.–12.12.2021

Taiteellista työtäni määrittää tällä hetkellä voimakkaasti elämäntilanteeni erityislapsen omaishoitajana. Kun arjessa on pystyttävä eräänlaiseen superaikuisuuteen, jossa omat tunteet ja väsymys on laitettava jatkuvasti sivuun, muodostuu taiteen tekemisestä toinen tila, maisema johon voin vetäytyä kukkaniitylle toipumaan, tai miettiä avaruutta, jossa inhimilliset vaikeudet häviävät pienuuteensa. Maalaaminen on yhtä aikaa sekä vaikeiden asioiden käsittelyä että pakoa niistä.

Ihmisen ja luonnon ihmettely yhdistyy teoksissani unien ja alitajunnan maailmaan. Minua kiinnostaa ihmisen universaali samankaltaisuus kasvikunnan kanssa; soluhengityksen ja yhteyttämisen symmetria ja symbioosi, hermoston ja juuriston samankaltaisuus, verisuonet ja rihmastot, kaikki osana elävää kudosta, joka verhoaa planeettaa.

Myös mielen rihmastot ja verkostot risteilevät ihmisten välillä, samalla kun perimän punainen lanka jatkuu ketjusilmukkana tulevien ja menneiden sukupolvien välillä. Ihmislajin edustajina olemme pohjimmiltaan hyvin samankaltaisia toistemme kanssa, vaikka tämä aika korostaakin yksilöllisyyttä.

Anna Seppälä (s.1974 Kuopio) asuu ja työskentelee Helsingissä.

Työskentelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

 

Galleria Katariina,

Rikhardinkatu 1, 00130 Helsinki

Auki ti-pe 11-17, la-su 12-16