Galleria Katariinassa on esillä Anu Kauhaniemen näyttely Vaaleanpunaista ja muita näkymiä 7.–23.1.2022

 

Etäännytettyjä arkkitehtonisia kerroksia – kurkistus Anu Kauhaniemen maalausten näkymiin 

Anu Kauhaniemen teokset – joita hän kutsuu näkymiksi – ovat vahvasti näköaistin havaintoja tutkivia, mutta niiden tulkintaa ei ole sidottu reaalitodellisuuteemme. Hän haluaa antaa katsojalle mahdollisuuden lähteä maagiselle mielikuvitusmatkalle jättämällä sinänsä esittävien maalausten joitain yksityiskohtia tarpeeksi viitteenomaiseksi.

Julkisesta tilasta yksityiseen 

Uusissa teoksissa Anu Kauhaniemi yhdistelee tilan tutkimusta ja yksityiskohtia, välillä on mukana esimerkiksi aiemmista töistä tuttu karuselli varjokuvana ikään kuin välähdyksenä. Mieleen tulee kodinomainen tila, on siirrytty julkisesta yksityiseen. Havaintoa voivat siihen suuntaan ohjata esimerkiksi huonekasvien varjot ja ovipintakuvaukset.  

Elokuvallisia siirtymiä 

Kuvatut tilat ovat pienentyneet aiemmista ja havaintokulma, kuvakulma, vaihtunut toisenlaiseksi. Ollaan tultu etäännytetystä julkisen suuren tilan tarkastelusta elokuvanomaiseen pienemmissä tiloissa liikkumiseen maalauksen keinoin. Maalauksissa on mukana monenlaisia kurkistuksia, näkymiä, välillä konkreettisen oven raosta, jonka kautta päästään kurkistamaan myös julkiseen tilaan, joka viittaakin aiempiin töihin. 

Kirjoittaja: Taidefilosofi ja kuvataideterapeutti Johanna Wahlbeck 

Anu Kauhaniemi (s.1977), taidemaalari, asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut Taideteollisesta Korkeakoulusta (nyk. Aalto Yliopisto) taidekasvatuksen osastolta. Lisäksi hänellä on opintoja Kuvataideakatemiassa Maalaustaiteenosastolla ja TKK:lla Arkkitehtiosastolla.

Avaamme näyttelyn torstaina 6.1.  Näyttely on silloin avoinna klo 13-16. Noudatamme AVI:n ajankohtaisia ohjeistuksia. Lämpimästi tervetuloa Galleria Katariinaan! 

 

Galleria Katariina

Rikhardinkatu 1, 00130 Helsinki
ti–pe 11–17, la–su 12–16