Piia Rossi: Ennen olit kallio, kivi, virkattu keinokuitulanka, 2022

Galleria Katariinassa on esillä Piia Rossin näyttely Näkymiä 22.6.–10.7.2022

 

Näkymiä näyttelyn teokset kuvaavat näkemiäni ja kokemiani paikkoja, puran niissä kokemuksiani suhteessa luontoon, omaan historiaani ja ihmisiin. Näiden muistojen näkymien kautta käsittelen kaipuuta, ikävää ja menettämisen pelkoa.  

Teokset valmistuvat hitaasti ja olen intensiivisesti tietoinen siitä historian kudelmasta, mitä virkatessani jatkan. Käytän toisilta ihmisiltä saamiani lankoja, kaikki menetelmäni olen oppinut sukuni naisilta. Mietin usein naisia, jotka päivän töiden päätteeksi istahtavat vielä luomaan käsillään, kaikkialla maailmassa.  

Teen installaatioita, jotka muodostuvat pienistä osasista luoden laajempia kokonaisuuksia. Komponenteista rakentamieni installaatioiden muodon, rakenteen ja värit sommittelen kuin tekisin maalausta. Yhdistelen töissäni monumentaalisuutta ja minimaalisuutta, leikittelen koolla ja määrällä. Haluan katseen siirtyvän eteenpäin teoksissa hämmästyen ja löytäen. Teoksista saamani kommentit käsittelevät usein niiden herkkyyttä, rauhaa ja taidokasta materiaalin käsittelyä.  

Minulle erityisen tärkeää työssäni on materiaalin tuntemus ja käyttämieni menetelmien hallinta. Näkymiä teoskokonaisuudessa käytän lankoja, jotka elävät vuoropuhelussa kovien materiaalien, kiven ja metallin kanssa. Pohdin työssäni taiteen kestävyyttä ja ekologisuutta suhteessa esimerkiksi materiaalin kulutukseen. Olen päätynyt käyttämään mahdollisimman paljon orgaanisia materiaaleja, teollisesti valmistetut materiaalit hankin pääasiassa kierrätyksestä. 

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus

 

Galleria Katariina, Rikhardinkatu 1, 00130 Helsinki 

Auki ti – pe 11 – 17, la – su 12 – 16 

Open Tue – Fri 11 – 5 pm, Sat – Sun 12 – 4 pm