You Are My Lucky Star II, öljy kankaalle 14 x 20 cm, 2022.                                                                   Kuva: Jussi Tiainen

Galleria Katariinassa on esillä Saija Koposen näyttely Any Event Horizon and Happy Go Lucky 13.–29.5.2022

 

”Make now always the most precious time” – Jean-Luc Picard / Kamin, Star Trek The Next Generation, kausi 5, jakso 25: The Inner Light, 1992.

 

Näyttelyn teokset ovat otteita hetkistä, jotka sisältävät uusien tapahtumien ja mahdollisuuksien mukanaan tuoman jännityksen ja toivon. Orgaaniset hahmot ovat tapahtumien keskellä, tapahtumahorisontissa, jonka toisella puolella on jotain, mitä emme vielä tiedä.

 

Viimeaikaisia työskentelyn teemojani ovat olleet paineen alla asetetut päämäärät, epävarmuuden tila ja voima, jota eteenpäin katsominen ja keskittyminen tuo. Tätä kokonaisuutta hahmottaessani huomaan, että se kuvaa omaa suhdettani maailmaan – vuorovaikutusta ihmisten ja maailman tapahtumien kanssa. Tämä on vanha nykytaiteen historiassa kulkeva teema, joka pitää sisällään toivon siitä, että teokset ja niiden muodostama näyttelykokonaisuus pystyisi herättämään vuorovaikutuksen kokemuksen katsojassa. Siihen liittyvät ennakko-odotukset ja tulkinnan tapa: miten suhtaudumme tapahtumiin ja toisiimme sekä minkälaiset olosuhteet luomme kohtaamisille. 

  Helsingissä 6.4.2022 Saija Koponen 

 

Saija Koponen (s. 1980) on kuvataiteilija ja kuvataidekentän monityöläinen, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Hänen työskentelyssään toistuvia teemoja ovat kehollisuus, monimerkityksellisyys, feminiininen heroismi ja humanismi sekä mielenkiinto väriin ja sen ominaisuuksiin. Koponen ottaa teoksiinsa vaikutteita niin omasta arjestaan ja kokemuksistaan kuin musiikista, elokuvista, populaarikulttuurista ja kuvataiteesta, leikitellen naivin ja ylevän sekä sattumanvaraisen ja harkitun vastaparien kanssa. 

 

Koponen valmistui kuvataiteilijaksi (Kuvataiteilija AMK) Saimaan ammattikorkeakoulusta vuonna 2009 ja on siitä lähtien toiminut aktiivisesti taiteilijana pitäen yksityisnäyttelyitä sekä osallistuen ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin. Hänen viimeisimmät yksityisnäyttelynsä ovat olleet You Are My Lucky Star Taidekeskus Idässä Lappeenrannassa (2022), Naive Melody galleria Ars Liberassa Kuopiossa (2019) ja Innuendo Galleria Huudossa Helsingissä (2018).  

http//:saijakoponen.fi

 

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus 

 

Galleria Katariina, Rikhardinkatu 1, 00130 Helsinki 

Auki ti – pe 11 – 17, la – su 12 – 16 

Open Tue – Fri 11 – 5 pm, Sat – Sun 12 – 4 pm

 

 

Saija Koponen:
vas. Hello! (Swinger) (2022, koivu ja värikynät, 8 cm x 6 cm x 3 cm)
oik. Happy Go Lucky (Tinsel Tits) (2022, öljy kankaalle, 24 cm x 27 cm)
Kuva: Jussi Tiainen

 

Saija Koponen: Pylly-Tyttö (Bummy-Girl) (2021, koivu ja värikynät, 7,6 cm x 5,8 cm x 3,5 cm) | Kuva: Jussi Tiainen

 

Saija Koponen: Any Event Horizon (2022, öljy kankaalle, 205 cm x 205 cm) | Kuva: Jussi Tiainen