HAA Galleriassa on esillä kaksi näyttelyä: Frida Moukulaisen Reflections (Sali 1) ja Leda Vanevan Contingent Space (Sali 2) 9.2.–4.3.2023.
Tervetuloa näyttelyiden avajaisiin keskiviikkona 8.2. klo 17–19!
Kuvat Frida Moukulaisen ja Leda Vanevan teoksista
Kuva (vasemmalta oikealle): Frida Moukulainen ja Leda Vaneva (yksityiskohdat teoksista)
Frida Moukulainen: Reflections
Frida Moukulainen on Kankaanpään taidekoulusta valmistunut taiteilija, joka asuu ja työskentelee Kankaanpäässä Satakunnassa. Uusista maalauksista osa on maalattu alumiinilevylle ja osa koostuu kankaalle rakennetusta kollaasista ja piirustuksista sekä kangaspohjan päälle ruuvatusta pleksilevystä, johon Moukulainen maalaa edelleen öljyväriä käyttäen. Yhtenä uusimpien maalausten elementtinä voi pitää myös pleksistä aiheutuvia heijastuksia ja materiaalin tuntua, joka saa aiheissa esiintyvät puut, juuret ja muut kasvinosat näyttämään siltä kuin kaikki tapahtuisi veden alla, ja katsojan oman kuvan heijastus olisi osa outoja akvaariomaisia teoksia. Materiaalit ovat aina kiinnostaneet Moukulaista ja hän pitää pohjamateriaalia teostensa olennaisena osana, oli se sitten pleksi tai alumiini. Heijastukset, kiilto, utuisuus ja vesi elementtinä merkitsevät hänelle sisäistä maisemaa, herkkyyttä ja aistimuksia konkreettisen maailman tuolta puolen. Joskus synnyttäen kysymyksiä siitä, mikä kaikesta koetusta on eniten totta.  
Reflections-näyttelyn töissä toistuvat kasviaiheet, oksat ja puut. Tyypillisesti näiden voi ajatella kuvaavan kasvua ja jonkin uuden syntymistä. Moukulainen on ollut näyttelytauolla ja pohtinut koko työn mielekkyyttä ja sitä, miten tarpeellista ylipäätään on toimia ammattilaisena.  
 
“Enkö voisi vain maalata? 
Vetäydyin näyttelytoiminnasta, mutta jatkoin maalaamista. Reflections-näyttelyssä on kyse myös tämän kaltaisesta prosessista, itsereflektoinnista ja sen punnitsemisesta, miten jatkan ja mikä on minulle tärkeintä. Taukoni aikana huomasin melko pian sen, että maalaaminen pysyy ja sitä kautta toteutuva luovuus on sisäsyntyistä. Siitä ei mielestäni pääse eroon. 
Töihini alkoi ilmestyä juuria, oksia ja kokonaisia puita, kuin jokin olisi halunnut herätä henkiin. Koen teosteni sisällön kuvaavan juuri uudelleenrakentumista, vankempien oksien kasvattamista ja jonkin perimmäisen löytymistä.  
Rakkaus maalaamiseen on ollut koetuksella, mutta se ei koskaan kuollut. Löysin sen, mikä alun perinkin oli minulle kaikista tärkeintä. Maalaaminen oli ensin ja vasta sitten päätin koostaa töistäni näyttelyn. Löysin jäljet, jotka alun perin johtivat minut taiteilijaksi.” 
Leda Vaneva: Contingent Space
Contingent Space on sarja fyysisistä osista rakennettuja virtuaalisia kollaaseja, joissa katsoja ohjataan tutkimaan ympäristöä tiettyä reittiä pitkin.
Johonkin tilaan pääsy on samanlaista kuin uneen pääsy. Menneitä kokemuksia voidaan pohtia ja ammentaa erilaisista kohtaamisista, mutta ne ovat sekoitettuja ja hajanaisia, eikä niissä ole ensi silmäyksellä mitään järkeä. Mieli luo mahdollisesti uusia tarinoita ajautuessaan sinne. Se on toinen todellisuuden kerros, jossa fyysinen muuttuu aineettomaksi. Nämä erilliset kerrokset – fyysinen ja virtuaalinen – täydentävät toisiaan, ja minä on silta niiden välillä.
Kuitenkin jokaisen muunnoksen yhteydessä jotain katoaa, eikä uusi kokonaisuus ole täydellinen kopio vanhasta. Alkuperäiset tilat ovat vinossa, osa niiden viivoista on taipunut, jotain jäi vahingossa piiloon. Opas päätti ohjata heidät tämän mahdollisen polun läpi, ei toisen.
 
Leda Vaneva on helsinkiläinen kuvataiteilija. Hän tarkastelee ihmisten käsityskykyä ohjaavia periaatteita sekä niiden rajoitteita ja vaikutuksia. Vanevan teokset keskittyvät muuan muassa materiaalisuuden, kaaoksen ja kontrollin teemoihin. Hänellä on maisterintutkinnot uusmedian ja valokuvauksen aloilta (Aalto-yliopisto ja National Academy of Art -taideakatemia, Sofia, Bulgaria).
Hänen töitään on ollut esillä useissa eri paikoissa, kuten Bulgarian kansallisgalleriassa, kansallisessa kulttuuripalatsissa, kaupungin galleriassa Sofiassa, Contemporary Spacessa Varnassa, HAM Galleriassa, Kaapelitehtaalla, Lapinlahden galleriassa Helsingissä, Essl-museossa Klosterneuburgissa/Wien, Projektraum Galerie M/Neue Kunst Initiative Berliinissä sekä näyttelytilat Barcelonassa, Eindhovenissa ja Soulissa.