HAA Galleriassa ovat esillä Kristiina Tuuran näyttely Kymmenen vuotta roskaa ja kauneutta ja Ilona Romusen näyttely Yhteys 14.1.–5.2.2022. 

Lämpimästi tervetuloa tutustumaan näyttelyihin jo 13.1. torstaina klo 17–19! Noudatamme AVI:n ajankohtaisia ohjeistuksia. 

Kuvat vasemmalta oikealle: Kristiina Tuura: Säde-eläin, tekstiiliapplikaatio & Ilona Romunen: Katsoja, akryyli ja öljy, 50 cm x 50 cm.

Kristiina Tuura: Kymmenen vuotta roskaa ja kauneutta

Kristiina (Tikke) Tuura (TaM) on helsinkiläinen tila- ja ympäristötaitelija, jonka taustalla on usean vuosikymmenen työ elokuvan parissa.

Näyttelyssä on esillä Tuuran kymmenen viime vuoden aikana muoviroskasta tai tekstiilimateriaalista tekemistä teoksista kahdeksan. Tuuran toisen teeman, pakolaisuuden, installaatiot eivät ole mukana tässä näyttelyssä.

Tuuran työskentelymateriaalina ovat usein erilaiset ympäristöstä löytyvät roskat, hylätyt muovilelut ja käytetyt esineet. Roskasta on syntynyt kookasta kauneutta, kun siitä on rakentunut syyrialaista lyhtyperinnettä kunnioittava Jättiläisen lyhty tai kasvitieteellistä puutarhaa jäljittelevä MuovipuutarhaLastenhuone-sarjan pienet vitriinit esittelevät pääsiäismunien kertakäyttöroinaa.

Muoviroskien installaatiot alkoivat syntyä aikana, jolloin muovin kierrätys ei vielä ollut arkipäivää. Ne syntyivät kommentoimaan kummallista tilannetta. Viime vuosina Tuuran painopiste siirtyi kestävän kehityksen käytäntöön. Syntyi Paikka paikan päällä -projekti, jossa koululaiset opettelivat paikkaamaan, parsimaan ja ompelemaan napin. Näistä tilkuista Tuura ompeli tekstiiliapplikaation nimeltään Säde-eläin. Se on yksi valtamerien yksisoluisista eliöistä. Sama mikrobien maailma on läsnä näyttelyn parittomien sukkien installaatiossa.

Tuuran suuret, Itämerestä sukellettujen roskien paikkasidonnaiset installaatiot sekä yhteisölliset pienemmät roska-asetelmat esitetään videon avulla.

Useissa Tuuran teoksissa ovat lapset ja nuoret toimineet apulaisina ja innoittajina. Tuuran työtä ovat tukeneet Taike, Niilo Helanderin säätiö, Otto Malmin rahasto. Apua ovat myös tarjonneet Muuttopalvelu Kengurut, Valofirma Oy sekä lukuisat ystävät. Yhteistyökumppaneina ovat toimineet Stoan kulttuurikeskus, Puistopolun peruskoulu, Helinä Rautavaaran museo, Helsinki Design Week, Lasten ja nuorten säätiö, Sukeltajat Itämeren puolesta ry., Pidä saaristo siistinä ry. Tekninen apu: Pekka Järvilehto.

Ilona Romunen: Yhteys

 

Yhteys 

Yhteydestä ja sen puutteesta.

Ruuduista. Huoneista. Kuvavirroista.

Kaipuusta ja unohduksesta.

Halusta samaistua ja yrityksistä muistaa.

Pienistä eläimistä ja katseesta.

Murroksista yhteyksien suodattamana.

 

Ilona Romusen näyttely Yhteys koostuu sarjasta akryyli- ja öljymaalauksia, joissa Romunen tarkastelee tilannetta, jossa yhteys on poikki, mutta sitä haetaan.