Kuva: Annu Mikkilä

 

Malmitalon galleriassa avautuu ensi viikolla Annu Mikkilän näyttely “Kuka minä olen? – Minä ja minuuttomuus”. Mikkilän teoksiin teoksiin pääset tutustumaan 1.–24.9.2022.

Lämpimästi tervetuloa näyttelyn avajaisiin keskiviikkona 31.8. klo 17–19!  

 

 

Kehoni on raskas, kuin metallia. Painavaa, ruosteista, kulunutta ja se muuttuu vieraaksi kuin hylätty metalliromu romuttamolla. Ei voi tietää millaisen tarinan metalli taaksensa kätkee. Mistä se on saanut pintaansa erilaiset naarmut, jäljet ja kulumat?   
Mitä jää jäljelle, jos joku minuuden osista kokee rajun muutoksen? Miten minuus rakennetaan pala palalta uudelleen? Olemmeko muutakin kuin kehomme tai muut ulkoiset asiat? Mistä saada voimaa ja voiko minäkäsitettä laajentaa itsensä ulkopuolelle? Erilaiset keraamiset olennot, jotka saavat piirteitä eläimistä ja meistä ihmisistä, sekä ruosteiset, metalliset ihmishahmot kietoutuvat yhdeksi kokonaisuudeksi ja pohtivat minuuden käsitettä. 
Anatta, minuuttomuuden käsite buddhalaisessa filosofiassa. Anattan mukaan minuutta ei ole olemassa vaan se koostuu jatkuvasti muutoksessa olevista havainnoista ja mikään näistä ei ole pysyvää tai minun. Minuuden kokemuksen eri osiin kiintyminen tuo kärsimystä. Minuudesta vapautuminen tarkoittaa kärsimyksestä vapautumista ja ymmärtämistä, ettei minuuden kokemuksen eri osia ole olemassa muista ilmiöistä erillisenä olevana olemassaolona.  
Kierrätetty metalli yhdistettynä erilaisiin kehoihin kertoo ihmisen hauraudesta ja asioiden jatkuvasta muutoksesta, mutta myös vahvuudesta ja voimasta. Savesta valmistettavat veistokset taas tuovat mukaan luonnon näkökulman. Erilaiset kummalliset olennot ilmentävät jokainen omaa ainutlaatuista persoonallisuutta. Olennot ovat voimahahmoja kuin metsän omia jumalolentoja.”  

Annu Mikkilä on kuvanveistäjä, joka käyttää materiaaleina pääosin kierrätettyä metallia ja keramiikkaa. Mikkilä asuu ja työskentelee Suomessa pienessä omakotitalossa keskellä metsää yhdessä puolisonsa, Unti-koiran ja kahden pupun kanssa. Mikkilälle on tärkeää asua luonnon keskellä eläinten kanssa: hänen taiteensa ammentaa paljon inspiraatiota luonnosta; sen visuaalisuudesta, viisaudesta ja mystiikasta. Mikkilä kokee kotinsa ja ateljeensa kuin pienenä omana kuplana, jossa voi rauhoittua, vetäytyä ja antaa luovuuden virrata. Mikkilä haluaa veistoksillaan tuoda näkyväksi elämän ihmeellisyyttä, selittämättömyyttä ja kauneutta – elämää, joka muuttaa muotoaan ja on aina liikkeessä, mutta toisaalta koostuu pienistä pysähtyneistä hetkistä. Myös rosoisuus ja vaikeat aiheet kuuluvat elämään; niitä taiteilija haluaakin käsitellä lempeällä myötätunnolla. 

Annu Mikkilän näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus sekä Suomen Kulttuurirahasto. 

 

Malmitalon galleria

Ala-Malmin tori 1, 00700 Helsinki  

Ma–to 8–20, pe 8–18, la 10–16