Malmitalon galleriassa on esillä Henri Hagmanin ja Päivi Kallion yhteisnäyttely Värin astiat 1.6.–29.7.2023.

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin keskiviikkona 31.5. klo 18–20!    

Kaksi teoskuvaa.

Kuva vasemmalta oikealle: Henri Hagman – Katsojan maalaus, öljy, akryyli ja epoksi kankaalle (2021) ja Päivi Kallio – Lämmin taivas, akryyli kovalevylle (2022)

Sekä maalauksen valmistumista että sen katsomista auttaa se, jos maalauksen värit rakentuvat jonkin muun kuin värien itsensä ympärille. Näitä värin tukipaaluja voivat olla muun muassa suora värihavainto, esittävä kuva-aihe ja sen tunnetarina, dynaaminen sommittelu tai pyrkimys rajoittaa värimaailma jonkin ennalta määritellyn harmonian mukaisesti. Näihin kaikkiin voi maalaus ankkuroida värinsä eheästi. Ne ovat kuin eräänlaisia värin astioita maalauksessa. Jokin on geometrinen ja hieman läpikuultava astia, toinen ruovikkomainen kuin linnunpesä. Kolmas astia on taas kiehuva kattila liedellä, jonka alla palaa valkea.  

 

Astia-ajatuksen lisäksi katsojan katsomista voi tukea myös muutkin ajatusleikit. Esimerkiksi se, että katsoja asennoituukin niin, että se on nyt maalaus, joka tässä katsoo katsojaa. Maalaus valuu katsojan silmistä sisään ja siten tunkeutuu muidenkin aistien alueille. Ja niin värit ja niiden suhteet soivat kuin musiikki, tuntuvat kuin kosketukset. Ne tuoksuvat, maistuvat ja ovat kylmiä tai kuumia. 

 

Näyttelyssä on valikoima väreihin eri tavoin suhtautuvia maalauksia. Kunkin maalauksen kohdalla on jokin ehdotus tavasta, jolla juuri tätä maalausta olisi hedelmällistä lähestyä. Katsoja voi kokeilla ja itse todeta, muuttavatko nämä ehdotukset katsomiskokemusta. 

 

Tämä näkökulma väreihin maalauksessa perustuu Henri Hagmanin kirjaan ”Värimaalauksen huipulle – 18 askelta puhtaampaan näkemiseen”, joka julkaistiin keväällä 2023. Hagman on Rovaniemellä asuva taidemaalari, joka valmistelee väitöskirjaa Lapin yliopiston taiteiden tiedekuntaan. 

 

Päivi Kallio työskentelee maalaustaiteen, valokuvan ja sosiaalisen taiteen parissa. Hänen maalauksensa ovat visuaalista tutkimista, joka nousee pyrkimyksestä olla läsnä itsessä sekä tekeillä olevissa taideteoksissa. Maalaukset vaihtelevat muotokuvista figuratiivisiin sekä abstraktioihin. Kaikkia teoksia yhdistää vahva väriajattelu.  

 

Työskentelyä ovat tukeneet Suomen kulttuurirahaston Lapin rahasto ja Taiteen edistämiskeskus.  


Muita näyttelyitä