Malmitalon galleriassa on esillä Ilai Elias Lehdon Raatokangas ja huolinukka 24.11.–17.12.2022.
Näyttelyn avajaisia vietetään keskiviikkona 23.11. klo 17–19. Tervetuloa!
Kuva: Ilai Elias Lehto
Ilai Elias Lehto (s. 1988, Joensuu) on pohjoiskarjalainen kuvanveistäjä ja tekstiilitaiteilija, joka asuu Kangasalla ja työskentelee Tampereella.
Näyttelyn teokset ovat seinävaatteita, pehmeitä veistoksia, löytö- ja kierrätysmateriaalikollaaseja. Ilai Elias Lehdon intohimona ovat karvaiset ja pehmeät asiat, lelumaiset ja affektiiviset esineet, joita on työstetty sekoittaen iloisesti kuvataiteen ja käsityön perinteitä ja tekniikoita. Tunnistettavin teoksia yhdistävä työskentelytapa on villahuovutus, jota Lehto on hyödyntänyt teoksissaan jo kymmenen vuoden ajan. Hukatun ja arvottoman etsiminen, kokoon parsiminen ja roskaksi tuomitun tavaran uudelleen käyttöönotto ja hyödyntäminen ovat taiteilijan työskentelyn keskiössä.
Niin taiteellisen prosessin kautta syntyvien teosten kuin vaatimattomien arkiesineidenkin tunteellinen ulottuvuus kiinnostaa Lehtoa loputtomasti. Se tarkoittaa tapaa, jolla objekti laajenee tajunnassamme isommaksi kuin sen fyysinen olemassaolo – se nivoutuu osaksi muistojamme, henkilökohtaista tarinaamme ja jopa identiteettiämme. On kuin nämä kappaleet alkaisivat kasvattaa pintaansa nukkaa, johon syvimmät tunteemme pikkuhiljaa tarraavat kiinni, aivan huomaamatta. Niin kankainen raatokin alkaa jälleen kuhista elämää.
Taiteen edistämiskeskus on tukenut näyttelyä ja taiteilijan työskentelyä.
Malmitalon galleria
Ala-Malmin tori 1, 00700 Helsinki
Ma–to 8–20, pe 8–18, la 10–16