Galleria Katariinassa on esillä Jan Anderzénin näyttely Tallennus 1.–24.3.2024.
Tervetuloa näyttelyn avajaisiin torstaina 29.2. klo 17–19!
Kuva Jan Anderzénin teoksesta.
Kuva: Jan Anderzén
JAN ANDERZÉN: TALLENNUS
”Se sai meidät ekstaattiseen tilaan, kuin olisimme leijuneet puiden läpi. Se tuntui epätodelliselta, kuin elokuvalta. Se todella teki elämästä taianomaista.” – Andreas Pavel, yksi ensimmäisistä korvalappustereoita kokeilleista ihmisistä
”Kerran Dan kertoi minulle, että toivoisi voivansa tehdä taidetta, joka olisi kuin The Kinks -biisi.” – Kim Gordon kirjoittaa Dan Grahamista
Niinä aikoina, jolloin ihmiskunta verkostoitui uudella innolla, Jan Anderzén otti tehtäväkseen tuottaa Tomutontun musiikkia kuultavaksi ihmiskorvin. Tämä tapahtui pääasiassa äänitallenteina, mutta myös satunnaisina esiintymisreissuina, jotka sähköpostiviestintä ja maanalaiset toveruusverkostot mahdollistivat. Anderzénin ponnistelut ovat jatkuvassa muutoksessa, ja tehtävä on vielä kesken.
Tomu, tämän tehtävän keskeinen paikka, sijaitsee näkyvän ja näkymättömän välissä. Tomutontun talo, hylätty kirkko, luonnonvalossa, on koti monikielisille ihmisille, joilla on vähän tai ei lainkaan vaatteita.* Tomun harmaus syntyy kaikkien värien sekoittumisesta.
Tomutontun musiikki syntyy risteyttämällä akustisia äänilähteitä, menneisyyden tallenteita, laitteita ja ohjelmistoja, luoden yllättäviä harmonisia kudelmia. Näiden yhdistelmien kautta Anderzén hahmottelee uusia ilmaisumuotoja ja vaihtoehtoisia tapoja olla vuorovaikutuksessa koneiden kanssa.
Musiikin taianomaisten voimien äärellä Anderzén tarkastelee musiikkiin liittyviä visualisointeja: nuotteja, tanssia, levynkansia, musiikkivideoita, synestesiaa ja symatiikkaa. Musiikin emotionaalinen vaikutus ihmismieleen on perustavanlaatuinen luovan työn moottori.
Tallennus on kolmas ja viimeinen osa Jan Anderzénin talvella 2023–24 Helsinkiin levittäytyvästä teoskokonaisuudesta. Anderzénin taiteellista työtä on tukenut Koneen Säätiö ja Taiteen edistämiskeskus.
*Tämä virke perustuu Alison Knowlesin tietokonerunoon The House of Dust (1967).

Muita näyttelyitä