Galleria Katariinassa on esillä Tero Puhan näyttely Two Divided by Zero 26.4.–19.5.2024. Tervetuloa näyttelyn avajaisiin torstaina 25.4. klo 17–19!
Kuva: Tero Puha
Tero Puha: Two Divided by Zero – valokuvateoksia ja lyhytelokuva
Kun olin teini-ikäinen ja nuori aikuinen 1980–90-luvuilla, en juuri ajatellut kuolemaa. Se ei koskisi minua: nuoret eivät todennäköisesti kuolisi. Ainoa uhka elämäni etenemiselle olikin vaarallinen virus, joka aiheuttaisi hallitsemattomasti etenevän sairastumisen ja lähes varman, usein kivuliaan kuoleman. Tämän viruksen voisi saada, jos nauttisi seksuaalisuudestaan ja kehostaan tai ehkä vain pelkästään siitä, jos rakastaisi. Viruksen saamista tulisi siis vältellä kaikin mahdollisin keinoin.
Länsimaisessa yhteiskunnassamme olemme keskittyneet fyysisen olemassaolomme parantamiseen ja optimointiin. Kuolemaa ei ajatella, eikä siitä haluta puhua ennen kuin on aivan pakko. Kukaan ei voi varmasti tietää, mitä kuolemamme jälkeen tapahtuu. Tiedämme toki, että keho tuhoutuu ilman tärkeimpien elimiemme toimintaa. Emme pysty muistamaan syntymäämme, mutta pystymmekö joskus aikanaan tiedostamaan juuri kuolleemme? Saammeko silloin kukin henkilökohtaisen vastauksen tähän ihmiskunnan suurimpaan arvoitukseen? Jos taas kuollessamme katoamme kokonaan, onko vastauksella silloin edes merkitystä, jos emme pysty rekisteröimään sitä?
Useat meistä riippumattomat, satunnaiset tekijät määrittelevät minne ja millaisiksi ihmisiksi synnymme tähän maailmaan. Jokainen meistä on oma yksilönsä. Solunjakautumisen tuloksena syntyy ohjelmoidusti uusi, uniikki ihminen DNA-reseptiä tarkasti noudattaen. Se on tiettyyn malliin muodostuva uskomaton kokoelma lihaksia, verisuonia, hermostoa, sisäelimiä, aivosoluja ja luuta. Mikä tuosta lihakasasta tekee ihmisen? Missä asuu minuus, tietoisuus omasta itsestä? Onko meillä sielu, jota ilman ihminen on vain tiedoton autonomisesti toimiva järjestelmä?
Two Divided by Zero -näyttelyn teokset ovat syntyneet näiden pohdintojen tuloksena. Näyttelyn nimi viittaa matemaattiseen yhtälöön, jonka tuloksena on “ääretön” tai “virhe”. Sillä viitataan myös eräänlaiseen tasapainoon tai sen mahdottomuuteen.
Tero Puha (s. 1971) on monialainen kuvataiteilija, jonka taiteelliseen tuotantoon on vuosien varrella kuulunut valokuvanäyttelyitä, kuvasalkkuja, valokuvakirjoja, performansseja, lyhytelokuvia, näyttämöteoksia sekä graafista taidetta. Hän on käsitellyt tuotantonsa keskeisintä teemaa, nykymiehen identiteettiä, koko uransa ajan poikkitaiteellisesti, pitkäjänteisesti ja johdonmukaisesti. Nykytaiteen kentällä Puha tunnettaneen parhaiten erilaisia kuvamanipulaatioita, graafisia elementtejä ja performanssia sisältävistä monitaidekokonaisuuksista. Viime vuosina hän on siirtynyt yhä enemmän liikkuvan kuvan ja esitystaiteen pariin. Puhan teoksia on useissa merkittävissä julkisissa kokoelmissa Suomessa, kuten Kansallisgallerian / Nykytaiteen museo Kiasman, Suomen valokuvataiteen museon, Helsingin taidemuseo HAMin ja EMMA – Espoon modernin taiteen museon kokoelmissa sekä museokokoelmissa Tanskassa ja Japanissa. Vuonna 2014 Puhalle myönnettiin valokuvataiteen valtionpalkinto ja vuonna 2019 Nurmijärven kunnan Konstiniekka-kulttuuripalkinto.
Taiteilijan työskentelyä on tukenut Suomen Kulttuurirahasto ja AVEK.
Galleria Katariina, Rikhardinkatu 1, 00130 Helsinki
Avoinna ti–pe 11–17, la–su 12–16