Tervetuloa Aoi Yoshizawan ja Tuuli Saarekkaan näyttelyiden avajaisiin keskiviikkona 15.5.2024! 

Näyttelyt ovat esillä 16.5.–9.6. Suomenlinnan HAA Galleriassa. 

Aoi Yoshizawan ja Tuuli Saarekkaan teoksista kuvat.

Kuva: Aoi Yoshizawa (vasen) & Tuuli Saarekas (oikea) 

 

Aoi Yoshizawa: NOT BIG ENOUGH (Sali 1) 

NOT BIG ENOUGH on käsintehdyistä puuosista ja kierrätyslangasta rakennettu tilallinen kangaspuuinstallaatio. Kangaspuut ovat Aoi Yoshizawan taiteellisen tutkimusprojektin I AM A WEAVER lopputulema. Projektissa hän tutki ja uudelleentulkitsi uteliaasti perinteisiä kudontamenetelmiä. Vanhoja kudontatekniikoita, nauhapirtaa ja loimipainollisia pystypuita yhdistelevä installaatio tasapainottelee seinärakenteiden välissä muovipusseissa olevien kivien avulla. Teoksen idea syntyi Suomenlinnassa Yoshizawan työskennellessä HIAP-residenssiohjelman tiloissa, joiden pohjaratkaisu ja yksityiskohdat mukailevat HAA Galleriaa. 

Yoshizawa pyrkii installaatiollaan koettelemaan käsinkutomisen rajoja ja viestimään toisteisten ja hitaiden käytäntöjen mahdollisuuksista; näyttämään luovan prosessin vasten teollisen tehokkuuden eetosta. Hän pyrkii ymmärtämään kudonnan mekanismeja ja tutkimaan työkalujen ja kehon välistä suhdetta. Kudontaprosessissa kangaspuut ohjaavat kutojan kehoa toistuvilla liikkeillä ja keho muuttuu itsessään työkaluksi. 

”Kehittäessäni installaatiota olen keskittynyt omien työkalujen rakentamiseen ja siihen, mitä kudontaprosessi sinänsä voi antaa enkä niinkään lopputuotteisiin, joita kangaspuilla voi kutoa. Taiteilijana ja kutojana haluan luoda vaikuttavan käsin kutomisen työkalun näyttääkseni käsintehdyn tekstiilin työstön rajattomat mahdollisuudet.” 

 

Aoi Yoshizawa on Helsingissä asuva japanilainen kuvataiteilija. Hänen praktiikassaan perinteisiä käsityötekniikoita sovelletaan kokeellisesti nykyaikaisiin tekstiilikäytäntöihin. Hän on erityisen kiinnostunut toistuvista liikkeistä, teknisestä ajattelusta ja käsin kudonnan hitaista prosesseista. Yoshizawa on suorittanut maisterintutkinnon Aalto-yliopistossa (2015) ja taiteen kandidaatin tutkinnon Bergenin kansallisessa taideakatemiassa (2011). 

Taiteilijan työtä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto ja Ornamo-säätiö. Sekä teosta että näyttelyä tukee Taiteen edistämiskeskus. 

 

Tuuli Saarekas: City Mix (Sali 2) 

Tuuli Saarekkaan (s. 1988) City Mix -näyttelyssä HAA Galleriassa on esillä sekatekniikalla tehtyjä tilallisia teoksia. Rakennukset ja kaupunkisiluetit näyttelyssä on koottu kollaasimaisesti muun muassa langoista, pahvista, hamahelmistä, paperista, kaakeleista. 

Pronssista ja messingistä valmistettu Street Survivor -niminen veistoshahmo kävelee näyttelyssä Saarekkaan rakentamassa kaupunkiympäristössä. 

Street Survivor liikkuu kaupungin mutkittelevia katuja ja sivupolkuja pitkin ohittaen monenlaisia rakennuksia, joiden suojissa ihmiset elävät ja asuvat. On asuintaloja, baareja, kirkkoja, virastoja. Olento tuntee olonsa levolliseksi ja vahvaksi. Sitä ei hetkauttaisi, jos joku kaupungilla huutaisi hänelle asiattomia. Street Survivor kävelee kaupungista toiseen ja aistii kiinnostuneena ympäristöään ja erilaisia kulttuureja. Eräänlaisena rauhanlähettiläänä se pyrkii luomaan ympärilleen rauhaa, toivoa ja hyvää mieltä. 

Street Survivor syntyi näyttelyyn halusta voimistua ja lähteä seikkailemaan. Helsinkiläisenä Saarekas saa usein teoksiinsa inspiraatiota kaupunkielämästä ja urbaanin miljöön havainnoinnista. Näyttelyn teokset on tehty käsin, suhteellisen hitaasti, mutta mielen vaellellen vilkkaasti paitsi Helsingin kaduilla myös ulkomailla ja keksityissä kaupungeissa. Sekatekniikalla tehdyt teokset luovat yhdessä värikkään, materiaalisesti runsaan ja yksityiskohtia pursuavan kaupunkisekoituksen. 

Näyttelyä on tukenut Greta och Alfred Runebergs Stiftelse. 

 

HAA Galleria 
Suomenlinna C1, 00190 Helsinki
Avoinna ti–to 12–18, pe–la 12–16 (avoinna 9.6.)


Muita näyttelyitä