Helsingin Taiteilijaseura tuo jo viidettä kertaa mediataiteen näyttelyn Helsingin keskustakirjasto Oodiin. Näyttelyn taiteilija on Katja Tukiainen, jonka videoanimaatioretrospektiivi Play : ) nähdään Oodin aulatilassa 5.10.–5.11.2023.  

 Tervetuloa näyttelyn avajaisiin torstaina 5.10. klo 17 taiteilijan läsnä ollessa!  

Kuvassa otos Katja Tukiaisen videoteoksesta.

Kuvassa otos Katja Tukiaisen videoanimaatioteoksesta Paradis Sectaire (2002–2004, kuvaaja: Pakito Bolino & Le Dernier Cri, videoeditointi: Pia Männikkö, noin 3 min.)  
 

 

Katja Tukiainen: Play : )  

 

Katja Tukiaisen (s. 1969 Pori) videoanimaatioretrospektiivi Oodin valkokankailla kokoaa yhteen Tukiaisen liikkuvan kuvan teokset, joiden kaikkien lähtökohtana on leikki. Teosten muusina ovat toimineet nuket ja taruolennot. Tukiainen luo näyttelijänsä piirtäen, muovaillen ja rakentamalla erilaisista materiaaleista. Samanlainen leikillinen ja tutkiva materiaalien kokeilu on ominaista hänen koko taiteelliselle tuotannolleen 90-luvulta asti. Näyttelyn nimi ”Play : )” viittaa sekä videonauhurin play-nappulaan että leikkiin. Hymiö sanan perässä viittaa aikaan, jolloin tietokoneet olivat vielä hiukan uusi juttu : )  

Katja tuli tunnetuksi vaaleanpunaisista tyttömaalauksistaan ja sarjakuvistaan jo 1990-luvun puolivälissä. Hän maalasi ja kirjoitti Kuvataiteen tohtorintutkintonsa Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta valmiiksi vuonna 2022. Tohtorin opinnäytteen nimi on Tyttöarmeija – Kerronnallinen maalaus tilassa. Katjan tyttöjoukko esiintyy hänen maalauksissaan, installaatioissaan, videoanimaatioissaan, veistoksissaan ja sarjakuvissaan. Hänen teostensa tyttöhahmot ovat sekä viattomia että nenäkkäitä, he haluavat luoda paikkoja avarakatseiselle humanismille.  

Katjan maalauksia ja installaatioita on nähty säännöllisesti Suomessa ja sen ulkopuolella, mutta tämä on hänen ensimmäinen näyttelynsä Oodissa.  

 

Helsingin Taiteilijaseura edustaa yli 900 helsinkiläistä kuvataiteilijaa ja jäsenistöön kuuluu myös lukuisa joukko aktiivisia ja ajankohtaisia mediataiteen edustajia. Oodin 2023 näyttelykokonaisuuden kuraattoreina toimivat Satu Kalliokuusi ja Eeva Muona Helsingin Taiteilijaseurasta.  
 

Helsingin Taiteilijaseura tavoittelee Oodin näyttelyiden kautta mediataiteelle lisää näkyvyyttä ja taiteilijoille monipuolistuvia edellytyksiä taiteen tekemiseen. Avara tila ja mediakirjaston erinomaiset tekniset puitteet mahdollistavat mediataiteen esittämiselle avoimen ja kaikille saavutettavan yhteyden.  

 

Lisätiedot:  
 

Satu Kalliokuusi  

kuvataiteilija, kuraattori  

satu.kalliokuusi@helsingintaiteilijaseura.fi, 045 326 4416  

 

Eeva Muona  

toiminnanjohtaja  

eeva.muona@helsingintaiteilijaseura.fi, 044 273 1306  

 

Keskustakirjasto Oodi  

www.oodihelsinki.fi  

Töölönlahdenkatu 4, 00100 Helsinki  

Avoinna ma–pe klo 8–21, la–su klo 10–20  


Muita näyttelyitä