Malmitalon galleriassa on esillä Aino Jääskeläisen ja Anna Seppälän yhteisnäyttely Mahdolliset paratiisit 18.4.–11.5.2024. Tervetuloa näyttelyn avajaisiin keskiviikkona 17.4. klo 17–19. 

Kuva Aino Jääskeläisestä ja Anna Seppälästä studiossa.

 

Aino Jääskeläinen ja Anna Seppälä: Mahdolliset paratiisit

 

“Mahdolliset paratiisit” on ensimmäinen yhteinen näyttelymme. Olemme olleet työhuoneystäviä vuosien ajan, ja ajatus yhteisestä näyttelystä on hautunut jo pitkään. Näyttelyssämme on esillä värikkäitä monotypioita ja sekatekniikkamaalauksia paperille vuosilta 2023–2024.  

Ammennamme kumpikin taiteen tekemiseen omakohtaisista kokemuksistamme, arjesta, ihmissuhteista ja ihmisenä olemisesta. Työskentelyämme yhdistää tietynlainen rosoisuus, sattumanvaraisuus ja roiskeisuus: taide, kuten arki, ei tapahdu siistissä laboratoriossa, vaan keskellä elämän ennakoimattomia käänteitä. Teoksissamme voi havaita tiettyä sukulaisuutta, ne ovat kuin välähdyksiä samasta maailmasta.  

Aino:  

”Töitä tehdessäni kerron itselleni epämääräistä, juonetonta tarinaa, josta saa melkein selvää ja käyn vuoropuhelua teosten kanssa. Sanallistaminen on epämääräistä ja asiaa kiertävää.  

Työskentelen pääasiassa monotypian parissa. Monotypia on painaen tehty ainutkertainen teos. Olen kutsunut sitä maalauksen ja taidegrafiikan rakkauslapseksi. Prässistä tulee ihmeellisyyksiä ulos ja mikään aiottu ei enää pädekään. Työ kertoo mitä se tarvitsee ja minä vastaan kutsuun.“  

Anna:  

”Minua kiinnostaa ihmisen universaali samankaltaisuus kasvikunnan kanssa, soluhengityksen ja yhteyttämisen symmetria ja symbioosi, hermoston ja juuriston samankaltaisuus, verisuonet ja rihmastot, kaikki osana elävää kudosta, joka verhoaa planeettaa. Viimeaikaisissa töissäni on esiintynyt usein ihmishahmo, omakuva, joka ei ole täysin inhimillinen, vaan kuuluu osittain kasvien tai hyönteisten maailmaan.  

Mietin, millä tavoin olemme osana maailmaa lajina lajien joukossa, ja kuinka voisimme kääntää inhimillisen kekseliäisyytemme suojelemaan kaikkea sitä haavoittuvaa elämää, jota olemme tuhoamassa. Voisiko empatia ulottua myös niihin elämänmuotoihin, joiden fysikaaliset ominaisuudet ja tietoisuus ovat erilaisia kuin omamme? “  

Malmitalon galleria,  

Ala-Malmitori 1, 00700 Helsinki  

Avoinna: ma–to 8–20, pe 8–18, la 10–16  

 


Muita näyttelyitä