HAA Galleriassa on esillä Helsingin Taiteilijaseuran, Viron Taidemaalariliiton ja Liettuan Taiteilijaseuran yhteisnäyttely Pinnan alla – Under the Surface 2.6.–1.7.2023. Tervetuloa avajaisiin torstaina 1.6. klo 17–19!

Näyttelyn avaavat Agnė Andriekutė Liettuan Suurlähetystöstä ja Jaanus Elvre Viron Suurlähetystöstä. 

Veden pintaa.

 

Moni Itämeren rannoilla asunut tai aikaa muuten viettänyt muistaa vuosikymmenten takaa sen, kuinka merivesi oli kirkas ja sen läpi näkyi pohjaan asti. Nykyään Itämeressä ei näe kovinkaan paljon pintaa syvemmälle. Se kuinka ihminen kohtelee luontoa, on usein yhtäläistä sille, kuinka ihminen kohtelee myös itseään, sekä kaikkea elävää – myös muita ihmisiä. Näkymättömiin alitajunnan syövereihin kerääntyy ihmiselämän aikana runsaasti asioita, joita emme tiedosta, ellei niitä jostain syystä joudu ottamaan erikseen esille. Alitajuntamme on kuin Itämeri, jonka pinnan alle on aikojen saatossa kertynyt valtavia määriä erilaisia asioita.    

Pinnan alla -näyttelyssä on esillä kolmesta maasta yhteensä kuudentoista taiteilijan näkemyksiä pinnan alta sekä eri syvyyksistä nousevia löytöjä eri taiteen keinoin esitettynä. Mukana on maalauksia, tekstiilitaidetta, veistoksia ja mediataidetta. Näyttely on Helsingin Taiteilijaseuran, Viron Taidemaalariliiton ja Liettuan Taiteilijaseuran yhteistuotanto.   

Taiteilijat: 

Ilai Elias Lehto, Kirsi Kivivirta, Marjukka Korhonen, Siina Levonoja, Tiia Matikainen (Suomi) 

Liisi Eelmaa, Elis Saareväli, Angela Soop, Edgar Tedresaar, Alar Tuul, (Viro)  

Eglė Ganda Bogdanienė ja Jolanta Vazalinskienė, Patricija Gilytė, Agnė Jonkutė, Julija PociūtėLolita Tučinskaitė (Liettua). 

Näyttelyn kuraattorit Satu Kalliokuusi (FI), Eeva Muona (FI), Tiiu Rebane (EE) ja Evelina Januškaitė (LT). 

Tämä näyttely on alku kolmen maan kolmivuotiselle yhteistyölle, jota jatkossa kehitetään monipuoliseksi tietotaidon välittämiseksi. Kuvataiteen vienti-, vaihto- ja välittäjätoimintaan kuuluvat mm. residenssit, symposiumit, seminaarit ja työpajat näyttelyiden ohella kolmessa maassa.   

 

John Nurminen säätiö – kulttuuriteoistaan palkittu tiedon välittäjä ja merellisen sisällön tuottaja   

Samanaikaisesti kesäkuukausina John Nurmisen säätiö toteuttaa Suomenlinnan Levyhallissa näyttelyn Tuntematon Itämeri. Oheen on suunniteltu myös muita tapahtumia kuten työpajoja, joiden toteutuksessa Helsingin Taiteilijaseura on mukana. Näyttely taiteen ja tieteen keinoin kiinnittää huomiota arvokkaaseen asiaan nimeltä Itämeri, jonka pelastamiseksi on nyt toimittava. Pinnan alla -näyttely on samalla oma itsenäinen osa Tuntematon Itämeri -kokonaisuutta. 

Huom. Pinnan alla -näyttely on osa Art Fair Suomi Goes Galleries -festivaalia. Art Fair Suomi kutsuu yleisön viihtymään taiteen äärellä 6.–18.6.2023 toteutettavan festivaalin galleriatiloihin ympäri Suomen. Mukana on 28 galleriaa 12 paikkakunnalta.   


Muita näyttelyitä