HAA Galleriassa on esillä Paula Humbergin ja Joshua Birdin näyttely Monochromatic Symptoms 25.1.–17.2.2024. Tervetuloa avajaisiin keskiviikkona 24.1. klo 17–19! 

Kuva Paula Humbergin ja Joshua Birdin näyttelyn teoksesta Lustre, Afterglow (2022)

Kuva: Paula Humberg & Joshua Bird – Lustre, Afterglow (2022)

 

Paula Humberg & Joshua Bird: Monochromatic Symptoms 

Monochromatic Symptoms on valokuva- ja biotaiteilija Paula Humbergin ja runoilija Joshua Birdin yhteistyöprojekti, joka käsittelee avaruuden tutkimusta ja kolonisaatiota kokeellisten valokuvien ja runomuotoisten muistiinpanojen kautta. 

Sarjan kuvat on valmistettu ”väärinkäyttämällä” vanhoja, jopa noin 80-vuotiaita analogisia valokuvapapereita. Normaalin mustavalkoprosessin sijaan papereita on muun muassa ylivalotettu ja käsitelty kemiallisesti, ja niihin on lisätty tekstiä vanhalla kirjoituskoneella. Lopuksi ne on kehittämisen sijaan skannattu jatkokäsittelyä varten. Avaruuden tieteellistä kuvantamista mukaillen Humberg kaivaa samasta kuvadatasta tai negatiivista esiin eri seikkoja korostavia värimaailmoja; esimerkiksi yhdestä negatiivista peräisin olevat kukkulat esiintyvät sekä satelliittikuvina että erisävyisinä maisemina. 

Edetessään sarja kiinnittyy yhä heikommin realismiin sekoittaen avaruustutkimuksesta lainattuja elementtejä harhoihin, muistoihin ja uniin. Samalla kuviin kuin pakosta hakatut tekstit kietovat yhteen henkilökohtaisia ja tieteellissävytteisiä havaintoja, joissa itsestään ja ympäristöstään vieraantunut ihminen hajoaa avaruuden loputtomassa tyhjiössä. 

Sarjaan sisältyy noin 30 teosta, joista suurin osa tulee esille pigmenttivedoksina. Lisäksi sarjaan kuuluu kaksi installaatiota ja lyhyt videoteos, jonka ruudut on toteutettu samalla tekniikalla kuin sarjan valokuvateokset. 

 

Paula Humberg (s. 1983) on sipoolainen valokuva- ja biotaiteilija. Hän on kiinnostunut erityisesti biologiasta, tieteellisestä kuvantamisesta ja kokeellisista valokuvausmenetelmistä. Humbergin teoksia on ollut esillä Suomen valokuvataiteen ja Kuntsin modernin taiteen museoissa sekä useissa gallerioissa ja valokuvakeskuksissa.  

Joshua Bird (s. 1984) on yhdysvaltalainen Floridassa asuva runoilija. Hänen tyylinsä on kallellaan kokeellisuuteen ja käsitteelliseen runouteen, jossa tärkeää on itse kieli ja sen rakenne sekä tekstin visuaalinen muoto. Birdin runoissa toistuvia teemoja ovat eristäytyneisyys ja persoonan hajoaminen. 

Sarjaa ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Alfred Kordelinin säätiö ja Koneen säätiö. 


Muita näyttelyitä