HAA Galleriassa on esillä Noora Kauniston näyttely Kaikua, kihistä (Sali 1) sekä Isabel Pathiranen ja Ilkka Pitkäsen yhteisnäyttely Vedenpintoja… (Sali 2) 4.–28.5.2023.

Tervetuloa näyttelyiden avajaisiin keskiviikkona 3.5. klo 17–19!

Kuvassa näkyy Noora Kauniston ja Ilkka Pitkäsen näyttelyn ja Isabel Pathiranen yhteisnäyttelyn teoskuvat

Kuva: Noora Kaunisto (vasen) ja Isabel Pathirane & Ilkka Pitkänen (oikea)

 

Noora Kaunisto: Kaikua, kihistä (Sali 1)

”Vanhatupa, kasvukotini, oli elävä entiteetti. Se oli pieni, puinen rakennus, jossa oli kolme kerrosta. Kuuntelin, kun vesi liikkui sen putkistossa. Aikanaan isoisä oli sahannut talon puoliksi. Hän antoi sahatun osan Tenho-Sedälle, joka poimi minulle syysmaitiaisia, kunnes syöpä täytti hänen vatsansa. Keskellä keittiön lattiaa irvisti maakellarin luukku. Sen alla oli kodikkaan kotimme epäkodikas ydin, joka koostui mullasta, hajoamisesta sekä lahojen olentojen höyryistä. Kellariin johti myös pieni tuuletusaukko, joka oli sopivasti pääni kokoinen. Oli kiellettyä poistaa sen luukku paikoiltaan, täyttää aukko omalla naamalla ja haistella keuhkojen täydeltä.” 

Noora Kaunisto tutkii teoksissaan vaikeasti nimettäviä, usein tavalla tai toisella nyrjähtäneitä tunnelmia, tiloja ja ajankuluja. Häntä kiinnostavat oudot, virtailevat läsnäolot ja toisiinsa vuotavat logiikat. Kauniston maalauksissa on usein asioita ja olentoja, jotka kaikuvat ja toistuvat, tärisevät kahden olemuksen välillä tai muutoin herättävät kapinallisuudessaan levottomuutta. Myös osa näyttelyn maalauksista lähestyy piirtämistä tai hakee omaa esinemäisyyttään. 

Noora Kaunisto on Helsingissä työskentelevä, Keski-Pohjanmaalla syntynyt kuvataiteilija. Hän viimeistelee juuri maisteriopintojaan Kuvataideakatemiassa ja on valmistunut Vapaasta taidekoulusta taidemaalariksi. Aiemmalta koulutukseltaan hän on ekologi ja evoluutiobiologi. Kaunisto työskentelee lähinnä maalaamisen ja piirtämisen parissa, mutta on yltyvästi kiinnostunut myös muista menetelmistä. Hänen teoksiaan on ollut esillä useissa yhteis- ja ryhmänäyttelyissä sekä kolmessa yksityisnäyttelyssä. 

 

 

Isabel Pathirane ja Ilkka Pitkänen: Vedenpintoja… (Sali 2)

 

Homme libre, toujours tu chériras la mer !   

La mer est ton miroir ; tu contemples ton âme  

Dans le déroulement infini de sa lame,  

Et ton esprit n’est pas un gouffre moins amer.  

 

 

 

Charles Baudelaire 

Vapaa olet, ihminen, ja olet aina  

rakastava merta.  

Meri on peilisi.  

Sen loputon aaltoaavikko  

on sielusi kuva,  

eikä henkesi kuilu ole sen syliä karumpi.  

 

Charles Baudelaire (Käännös: Antti Nylén) 

 

Isabel Pathiranen ja Ilkka Pitkäsen yhteisnäyttely Vedenpintoja… tarkastelee maiseman ja meren liikkeellisyyttä. Kaunotaiteiden traditio ja romanttinen maisemakuvaus saavat näyttelyssä uudenlaisia muotoja. Kokonaisuuteen sisältyy maalauksia ja mediataidetta, kuten myös teoksia, joissa eri taiteenlajien väliset rajat häilyvät.  

Ilkka Pitkäsen työskentelyä on tukenut Alfred Kordelinin säätiö. 

 


Muita uutisia