Malmitalon galleriassa on esillä Janne Erkkilän luonnonvärimaalausnäyttely LUONNOS 7 4.–27.5.2023. Tervetuloa näyttelyn avajaisiin keskiviikkona 3.5. klo 17–19!  

Kuva Janne Erkkilän teoksesta

Kuva: Janne Erkkilä – Tihentyminen, tempera ja luonnonpigmenteillä kankaalle, 2022, 50×80 cm 

 

Janne Erkkilä: LUONNOS 7, luonnonvärimaalausnäyttely  

Janne Erkkilän Luonnos-sarjan teokset ovat kokeilevia tulkintoja luonnosta, jotka kutsuvat tarkastelemaan niitä, kuten luontoakin, lähempää. Kauempaa katsoen pienet yksityiskohdat sulautuvat yhteen sävykkääksi massaksi, mutta lähempää katsoen ne paljastavat yksilölliset piirteensä ja sävynsä. Teokset kuvaavat elävän luonnon hetkellisiä mikromaisemia ja organismien taipumuksia kasvuun, uudistumiseen, levittäytymiseen, kilpailuun, viestintään ja verkostoitumiseen.  

Kokeilevan ja oppimiseen pyrkivän työskentelyprosessin lisäksi näyttelyn nimi viittaa luonnos(sa) olemiseen ja siellä havaittavaan luonnon jatkuvaan muutosprosessiin, jossa organismit sopeutuvat olosuhteisiin yrityksen ja erehdyksen kautta, minkä voi nähdä jatkuvana kosmisena luonnosteluprosessina. Teossarja on kulkenut muutamassa samannimisessä näyttelyssä vaihtelevilla kokoonpanoilla gallerioihin mukautuen ja uusien teosten korvatessa vanhoja, kuten luonnossa uusi syrjäyttää vanhan ja elämä sopeutuu tarjolla oleviin ekologisiin lokeroihin.  

Maalaukset on toteutettu luonnosta kerätyillä kasveilla ja sienillä sekä kotikeittiön ylijäämällä. Osa teoksista on maalattu puuvillapaperille suoraan kasvien ja sienien keitinliemillä ja sienten itiöillä ja osa liemistä valmistetuilla substraattipigmenteillä, jotka on saostettu alunalla ja soodalla, kuivattu, jauhettu, sekoitettu munan keltuaiseen ja valkuaiseen ja maalattu temperan tavoin puuvillapaperille tai pellavakankaalle, joka on pohjustettu luista keitetystä liimasta ja munankuorijauheesta valmistetulla gessolla.  

Luonnonvärityöskentely on kokeilu taiteilijan luontoharrastusten ja taiteen tekemisen limittämiseksi sekä materiaalisen omavaraisuus- ja ekologisuusasteen lisäämiseksi taiteellisessa praktiikassa. Maailma näyttää lipsuilevan pandemioiden, sotien, lakkojen, ilmastonmuutoksen seuraamusten ja mustien joutsenten myötä tilanteisiin, joissa väriaineiden monimutkaisten alihankintaketjujen ja toimitusten katkeamattoman virran varaan ei voi heittäytyä täysin luottavaisin mielin. Luonto puskee kuitenkin uumenistaan sieniä ja kasveja, joista voi heruttaa laajan valikoiman kiehtovia sävyjä käytettäväksi tarvittaessa. Luonnonpigmentit ovat normaalitilanteessakin hyvä lisä värivalikoimaan niiden omalaatuisen murretun sävymaailman ansiosta.  

Teoksissa on käytetty seuraavia kasveja ja sieniä: pietaryrtti, mesiangervo, nokkonen, voikukka, raparperi, juolukka, kanerva, korpipaatsama, tuomi, mustikka, puolukka, koivu, pihlaja, järviruoko, koiranputki, palleroporonjäkälä, kielo, komealupiini, terttuselja, kanankaali, punajuuri, kotkansiipi, mustapapu, keltasipuli, punasipuli, veriseitikki, verihelttaseitikki, punavyöseitikki, ruosteorakas, suomumustesieni, suomuorakas, suomumustesieni, herkkutatti, kangastatti ja nummitatti.  

Janne Erkkilä (s. 1986) on taiteen maisteri, kuvataiteilija ja Taidemaalariliiton jäsen, joka on järjestänyt soolonäyttelyitä ympäri Suomea vuodesta 2013 ja osallistunut kymmeniin ryhmänäyttelyihin vuodesta 2006 neljässä maassa kahdella mantereella. Osa hänen teoksistaan on abstrakteja sukelluksia sanallistamista vältteleviin kokemuksiin, toisten ollessa osittain esittäviä ilmentymiä luontokokemuksista, ihmisen luontosuhteesta sekä rakennetun ja orgaanisen ympäristön limittymisestä. Aiemmin hän on maalannut akryyleillä, yhdistellen tarkkaa sivellintyöskentelyä ja roiskintatekniikoita. Myöhemmin hänen tekniikkavalikoimansa on monipuolistunut luonnonvärien ja kierrätysmateriaalien myötä. Hänen tuotantonsa temaattinen viitekehys rakentuu nondualismin, metamodernismin ja transrealismin ympärille.  

Janne Erkkilän työskentelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Suomen kulttuurirahasto.  


Muita uutisia