Galleria Katariinassa on esillä Lila Vainikan näyttely Pimennyksiä 31.3.–23.4.2023.

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin torstaina 30.3. klo 17–19! 

Kuva Lila Vainikan teoksesta

 Lila Vainikka: Eclipse, öljy kankaalle, 120×90 cm, 2022

 

Lila Vainikka: Pimennyksiä   

Pimennyksiä on Lila Vainikan neljäs yksityisnäyttely. Näyttely koostuu kankaalle toteutetuista öljyvärimaalauksista. Vainikka käsittelee työskentelyssään läsnä- ja poissaolon teemaa. Teosten kuva-aiheina ovat valoa merkitsevä elementti ja värialueet, jotka liukuvat pehmeästi. Pimennyksiä-sarjassa valoa peittää osittain pimennyksen kaltainen muoto. Pimennys asettuu eteen, peittää ja piilottaa valoa.  

Pimennyksiä-sarjan teoksissa Vainikka tekee valoa merkitsevälle elementille voimakkaan eleen: piilottaa sen ytimen. Piilossa se on suojassa. Piilottaminen voi olla reagointia tai ennakointia. Piilottaminen on aktiivinen ele merkitykselliseksi ja uhatuksi koetun suojelemiseksi.  

Valon osittaista piilottamista ja peittämistä on vaikea hyväksyä, se tuntuu väärältä. Piilottamisen luonteeseen kuuluu kuitenkin löydettävissä olemisen mahdollisuus. Se tuo lohtua: valo ei ole iäksi kadotettu, se odottaa.  

Vainikka käsittelee piilottamisen ja peittämisen kautta poissaolevuutta, jokin on peitetty – poissaoleva.  

  

Lila Vainikka on 32-vuotias Kuopiossa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hän on työskennellyt läsnä- ja poissaoloteeman parissa usean vuoden ajan työstäen erilaisia sarjoja, jotka muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden. Vainikan maalauksille on ominaista valon ja pimeyden kohtaaminen kankaalla.  

Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Paulon Säätiö. 

 

GALLERIA KATARIINA 

Rikhardinkatu 1, 00130 Helsinki 

+358 50 550 3811 

Ti–pe 11–17, la–su 12–16 

 


Muita uutisia