GALLERIA RIKHARD | Hanna Uggla: Leikin huoneet 4.–30.4.2023

Hanna Ugglan teos 'Capture the light'

Hanna Uggla: Capture the light (2022, öljy kankaalle, 130 x 110 cm)

 

“Galleria Rikhardissa esillä olevat maalaukset ovat osa leikkiteemaa, jota olen pitkään työstänyt. Nämä ovat kolme viimeisintä maalausta, jotka syntyivät, kun etsin leikin olemusta kokeilemalla uusia materiaaleja, muun muassa puhaltamalla lasia.

Miksi ihmiset ja eläimet leikkivät? Missä me leikimme? Miten on mahdollista, että jopa linnut ja saukot leikkivät?

Leikkiä voi kuvata asiana, joka samaan aikaan on mielikuvituksellinen, vakava, dynaaminen, rentouttava, kreatiivinen ja hauska (Arja-Sisko Holappa, Jonna Kangas ja Kati Costiainen: Leikin luonne, Blogi 2019). Leikin katsotaan olevan tärkeä osa lapsen sosiaalista ja kognitiivista kehitystä.

Kaikki eläinpennut leikkivät ja myös monet linnut leikkivät. Esimerkiksi korppi on tunnettu parittelunaikaisista leikeistään, jolloin urokset tekevät erikoisia ilmavoltteja. Korppien on myös nähty laskevan mäkeä selällään, ja myös saukot leikkivät vedessä ja talvella lumisia mäkiä laskien.

Sodanjälkeisessä Suomessa kokonainen sukupolvi kasvoi sodan raunioissa. Kun kysyn 82-vuotiaalta äidiltäni muistaako hän lapsuudenaikaisia leikkejään, niin hän muistaa ne tarkasti. Erityisen hyvin hän muistaa miten hän kaksoissiskonsa kanssa leikki kotia ulkona juuri siihen aikaan, kun hänen isänsä oli kuollut, äiti oli masentunut sodan jälkeen, ja heidän isosiskonsa olivat juuri palanneet Ruotsista, jossa he olivat olleet sotalapsina. Ehkä he yrittivät leikkiä itselleen turvallista kotia sodanjälkeisessä Suomessa. Tämä tuntuu erityisen ajankohtaiselta nyt, kun Euroopassa on taas sota.

Halusin tehdä maalauksia, jotka liikkuvat eri leikkimaailmojen välissä. Halusin lähentyä aihetta leikkimällä uusilla materiaaleilla, kuten lasilla. Lasipuhalluksen kautta etsin leikin iloa, vahvuutta ja magiaa. Lasinpuhallus antoi minulle uuden näkökulmaan väriin ja valoon. Tämän havainnon olen tuonut maalauksiini. Erityisesti valo sai uuden merkityksen. Maalauksista tuli leikin huoneita. Ehkä tulevaisuuden toivo on leikissä.

Kiitokset Grönqvistin säätiölle, Svenska kulturfondenille ja Nygrénin säätiölle, jotka mahdollistivat näyttelyn, sekä keramiikkataiteilija Airi Hortlingille hienoista taidekeskusteluista vuosien varrella.”

 

Näyttelyn yhteydessä järjestetään avajaiset torstaina 6.4. klo 16.30–18 sekä taiteilijatapaaminen perjantaina 28.4. klo 16–17.45 samanaikaisesti Maija Toropaisen näyttelyn kanssa.

 

Lämpimästi tervetuloa!

 

Teokset Taidelainaamossa
Verkkosivut

 

 

GALLERIA RIKHARD | RIKHARDINKADUN KIRJASTON AULA

Rikhardinkadun kirjasto | Rikhardinkatu 3, 00130 Helsinki
avoinna Rikhardinkadun kirjaston aukioloaikoina
+358 50 470 5298 | taidelainaamo@helsingintaiteilijaseura.fi
www.taidelainaamo.fi

Muita uutisia