GALLERIA RIKHARD | Nagashila: Havets Bibliotek 5.–31.1.2023

Nagashilan teos 'Kontemplaatiomaalaus HAVETS BIBLIOTEK'

Nagashila: Kontemplaatiomaalaus HAVETS BIBLIOTEK
(2022, öljy pellavakankaalle, 90 x 130 cm)

 

 

Tämä pieni näyttely, kaksi Kontemplaatiomaalausta ja Runo, on triptyykin kaltainen yksi ehjä kokonaisuus – syvämietteinen kontemplaatiohetki. Viisauden harjoitusperinteitä seuraten teos luo sanallisen ja visuaalisen ärsykemaaston, jota viisauden kauneutta kaipaava tietoisuus, rauhoittuessaan, havainnoi, puntaroi, ja ehkä havahtuukin irti silmän ja älyn käsite-eritteestä.

Näyttelyn ruotsinkielinen nimi, “Havets Bibliotek”, on lainattu runokuva, jonka olen poiminut Tukholman Katarina Kyrkan kupeesta runoilija Tranströmerin haudalta. Esillä olevat kaksi kontemplaatiomaalaustani ovat niukkoja abstrakteja öljyvärimaalauksia, ja toinen niistä kantaa herätesanoina näyttelyn nimeä. Kuusisäkeinen, olemassa oloa kyntävä, “Tämä meidän kaikki” -runoni kuljettaa lukijaansa vaihtoehtoisten ja rinnakkaisten todellisuuskuvien piiriin. Mutta lapsikin muistaa, maalauksen kieli on käsitteistä vapaa samalla tavoin kuin runo on sanoista vapaa. Nyt käsillä oleva kolmen teoksen summa osoittaa suoraan elämään, ei mihinkään muuhun.

 

Kun tämä meidän kaikki
menettää hekuman hetkellä merkityksensä,
tuhkaa leijaa silmät tähtien mykkyydessä

 

Taidemaalari Nagashila (s. 1962) oli keväällä 2008 mukana perustamassa uutta taidekoulua Helsinkiin, joka neljävuotisessa opetusohjelmassaan yhdistää meditaation ja taiteen; hän on tällä hetkellä Avoimen taidekoulun johtava opettaja. Buddhalaisen vihkimyksensä kautta (1998) hän toimii myös meditaatio-opettajana. Kirjotuksissaan taiteesta ja haastatteluissa sekä opetustyönsä kautta hän nostaa esiin historiamme lävitse virtaavan kontemplaatiotaiteen elävän tradition kauneuden, sen ihmisyyttä valaisevan merkityksen.

Hänen taidetyönsä ja kontemplaatiomaalauksensa asettuvat alkuperäisen abstraktin maalaustaiteen jatkumoon, hän hengittää kiduksillaan New Yorkin koulukunnan spiritin virtaa. Ja kysyttäessä vastaa: “Postmoderni on umpisuolen kaltainen keksitty määre, johon ei kannata kiinnittää liikaa huomiota ellei se ole tulehtunut”.

Taiteen edistämiskeskus on tukenut teosten valmistumista.

 

Teokset Taidelainaamossa
Kuvataiteilijamatrikkeli

 

 

GALLERIA RIKHARD | RIKHARDINKADUN KIRJASTON AULA

Rikhardinkadun kirjasto | Rikhardinkatu 3, 00130 Helsinki
avoinna Rikhardinkadun kirjaston aukioloaikoina
+358 50 470 5298 | taidelainaamo@helsingintaiteilijaseura.fi
www.taidelainaamo.fi

Muita uutisia