HAA Galleriassa on esillä Liisa Ahlforsin näyttely Viimeiset sivut 6.–29.4.2023.

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin keskiviikkona 5.4. klo 17–19!   

 

Liisa Ahlforsin näyttelystä kertova kuva

Kuva: Liisa Ahlfors 

 

Liisa Ahlfors: Viimeiset sivut  

Viimeiset sivut on yhdeksänosainen installaatio, joka koostuu lainauksista kaunokirjallisista teoksista, joiden viimeisillä sivuilla henkilöhahmo kuolee. Lainaukset on laserkaiverrettu vanerille peilikuvana. Lukeakseen lainaukset katsojan on osallistuttava teokseen käyttämällä lainausten oheen asetettuja papereita ja vahaliitua. Tekstit tulevat näkyviin hiertämällä vahaliitua paperiin tekstien kohdalta. Teoksessa käytetyn paperin läpinäkyvyyden ansiosta tekstit ovat luettavassa muodossa paperin toisella puolella. Osallistujat saavat signeerata ja ottaa teoksesta tekemänsä vedoksen mukaansa näyttelystä.  

Kaikissa yhdeksässä lainauksessa on kyse luomisen ja kuoleman yhteennivoutumisesta. Lainausten henkilöillä on kyky luoda, mutta tavalla tai toisella he menettävät sen tai aiheuttavat sillä tuhoa. Rohkaisemalla katsojan osallistumista Ahlfors pohtii teoksellaan tekijyyttä ja sen moninaisuutta sekä taiteen rajallisuutta. Toisaalta lainauksista luotu kerronnallinen jatkumo ehdottaa tekijyyden tunnustamisesta kumpuavaa yhteyden tunnetta sekä tekijään itseensä että toisiin toimijoihin. Näin ollen taiteellinen luominen olisi oleellinen osa elämän jatkumoa.  

  

Ahlforsin työskentelyä teoksen parissa ovat tukeneet Alfred Kordelinin säätiö, Taiteen edistämiskeskus / Pirkanmaan taidetoimikunta sekä VISEK.  

 


Muita uutisia