HAA Galleriassa Maija Helasvuon, Helinä Hukkataipaleen, Johanna Ilvessalon ja Anne Tompurin ryhmänäyttely Neljä huonetta 4.–28.8.2022. 

Lämpimästi tervetuloa näyttelyn avajaisiin keskiviikkona 3.8. klo 17–19!

Noudatamme voimassa olevia AVI:n ohjeita, joiden avulla näyttelykäynti onnistuu turvallisesti.

 

ELÄMÄN HAURAUDESTA TIHKUU VOIMAA SUOMENLINNAN KESÄNÄYTTELYSSÄ

Neljä huonetta: Maija Helasvuo, Helinä Hukkataival, Johanna Ilvessalo, Anne Tompuri

HAA Galleria, Suomenlinna 4.8.-28.8.2022

HAA Gallerian Neljä huonetta -näyttelyn installaatiot, veistokset ja videoteokset muodostavat kokonaisuuden, josta välittyy ihmiselämän hauraus. Monipuolinen materiaalien ja tekniikoiden käyttö mahdollistaa elämän rajallisuuden pohdinnan monesta näkökulmasta. Kahteen holvitilaan ripustetun näyttelyn nimi Neljä huonetta viittaa mukana olevien taiteilijoiden aikaisempiin ryhmänäyttelyihin.

Taiteilijaryhmä syntyi vuonna 2007 Helsingin Taidehallin ryhmänäyttelystä Viisi huonetta. Mukana oli tuolloin viisi taiteilijaa ja heille oli varattuna Taidehallin viisi huonetta. Myöhemmissä näyttelyissä osallistujien määrä ja tilojen jako ovat menneet uusiksi. “Huone” on alkanut merkitä henkilökohtaista kokemusta tilallisuudesta ja rajoista.

Suomenlinnan HAA Gallerian -näyttelyssä mukana on neljä ansioitunutta pitkän linjan taiteilijaa. Ensimmäisen tilan jakavat performanssi- ja videotaiteilija Helinä Hukkataival ja taidemaalari Anne Tompuri. Toisessa tilassa nähdään kuvanveistäjä Maija Helasvuon ja kuvanveistäjä ja kuvataiteilija Johanna Ilvessalon teoksia.

Johanna Ilvessalon käyttämissä teräksen ja lasin kaltaisissa kovissa materiaaleissa elämä murtaa ja halkaisee. Muistoja tallentavat vanhat asusteet leijuvat kuvina peilipinnan takana. Maija Helasvuon teoksessa puun juurakko haarautuu orgaanisesti kuin verisuonisto. Vääjäämättömän hyväksyminen synnyttää oksistoon uutta elämää. Ilvessalon ja Helasvuon veistotaidetta yhdistää valon ja varjon hyödyntäminen.

Helinä Hukkataipaleen kolme näytöllä pyörivää videodokumenttia kuvaavat vastakkaisia puolia elämästä: ikääntymisestä, työstä ja harrastuksista. Keski-iältään 70–80-vuotiaiden Kabareeleidien tanssiesitykset kunnioittavat iloa elämän mittaisena mahdollisuutena. Risuja ja oksia on puolestaan dokumentointi Hukkataipaleen Hampurissa 2018 esittämästä pitkäkestoisesta performanssista. Siinä taiteilijan esittämä tummapukuinen Martta-hahmo kerää oksia ja kantaa niitä kimppuna selässään pitkin kaupunkia. Martan kumara raadanta rinnastuu Anne Tompurin mustien harsomaisten naishahmojen massiiviseen rivistöön. Kolmiulotteisen maalauksen suru taipuu katsojan ylle samaan aikaan herkkänä ja voimakkaana.

Taiteilijan työskentely vaatii oman tilan. Mahdollisuus hetkittäiseen eristäytymiseen on osa työprosessia. Huone on itsessään taiteen tekemisen väline ja työkalu. HAA Gallerian näyttelytilassa neljän taiteilijan huoneiden ovet ovat auenneet hetkeksi toisilleen.

Teksti: Pasi Salonen / taidos.fi

Johanna Ilvessalo (s. 1964) on helsinkiläinen kuvataiteilija ja kuvanveistäjä. Ilvessalon tilateoksissa materiaalien valinnalla on merkittävä rooli. Hänen teoksensa rakentuvat kuvasta, liikkeestä, valosta, varjosta sekä äänimaisemasta. Ilvessalon teoksia on useiden säätiöiden, valtion, kaupunkien ja museoiden kokoelmissa.

Maija Helasvuo (s. 1968) on hyvinkääläinen kuvanveistäjä. Helasvuo käyttää teoksissaan erityisesti puuta ja yhdistelee installaatiomaisissa veistoksissaan monia eri puulajeja. Hänen teoksensa kuvaavat tunteiden kerrostumia ja vastavuoroisuutta. Helasvuon teoksia on säätiöiden, valtion, kaupunkien ja museoiden kokoelmissa.

Helinä Hukkataival (s. 1941) on tamperelainen performanssi- ja mediataiteilija. Hukkataival tunnetaan erityisesti 1990-luvulla alkaneesta performanssitaiteilijan urastaan. Nykyään hänen välineinään ovat lisäksi video ja valokuva. Hukkataival kuvaa usein teoksissaan elämää naisen silmin. Hänelle on myönnetty kuvataiteen valtionpalkinto vuonna 2004.

Anne Tompuri (s. 1958) on lappeenrantalainen taidemaalari. Hänen teoksiaan on Suomen useissa keskeisissä museoissa ja säätiöiden kokoelmissa. Emotionaalisesti vahvoissa maalauksissaan Tompuri käyttää paljon mustaa pigmenttiä. Äärimmäisten kontrastien avulla hän pyrkii korostamaan valon ja elämän tärkeyttä.

Muita uutisia