Hilda Kozári: Hajurako

Hilda Kozári, yksityiskohta

Hajurako

Galleria Katariina 3.–19.9.2021

 

(lit. “smell gap”; a socially acceptable distance between two individuals)

Näyttely käsittelee hajurakoa: ihmisen tieteellistä tilan tarvetta suhteessa ympäristöön ja muihin ihmisiin, sekä subjektiivista ja kulttuuriantropologista tilaa ja hajua. Moniaistinen teossarja oli pitkään ideavaiheessa ja koronaviruksen aiheuttama pakollinen hajurako tekee sen eri tavalla ajankohtaiseksi. Tilastotieteen kulta-aika ja sosiogrammi (ihmissuhdekaavio) myös aistittavissa näyttelyssä.

Rikki-teossarja kertoo ihmissuhteesta. Materiaalina on kotona vahingossa särkyneitä posliiniastioita, joita on kerätty vuosien varrella. Valmis teossarja pohtii henkisiä haavoja rikkoutuneiden esineiden kautta, korostamalla säröjä. Vaikka lopputulos ei ole ihan wabi-sabi, säröjen satunnainen kauneus koskettaa.

Vuonna 2003 Kiasman Aistit / Tilat näyttelyssä rakensin kolmen kaupungin ilmakuplainstallaation. ”ILMA, Helsingin, Budapestin ja Pariisin tuoksu” -teos määritteli minut moniaistisen ja osallistavan esitystavan kuvataiteilijana. Ilma on keskeinen elementti työssäni jatkossakin. Visuaalinen kokemus on tiedostamattomasti moniaistisen prosessin tulos – yhteistyöni näkövammaisten kanssa vahvisti tämän. Hajurako -näyttely tarkastele yhteiskuntaa ja inhimillisyyttä immateriaalisuuden ja käsin kosketeltavan fyysisyyden kesken tasapainotellen. Eri teokset, materiaalit graniitista tuoksuun sekä näyttelytila muodostavat kokonaisuuden.

Yhdistän näyttelyssä uusia materiaaleja vanhojen teosteni materiaaleihin, muokkaan vanhoja teoksia täysin uudelleen ja teen rikkinäisistä esineistä uusia teoksia. Vanhassa kellariateljeessa 15 vuotta säilyneet vanerilevyt ovat kostuneet, lopputuloksena on sopiva kuvio Tilastotieteen kulta-aika -teoksen pohjaksi. Samalla tämä kaikki on manifesti kestävän taiteen puolesta.

Galleria Katariinan uusi tila on keskeisellä paikalla ja sinne on helppo tulla nuuskimaan.

 

Kiitos:

Taiteen edistämiskeskus

Stiftelsen Bertha och Gösta Stenman

Muita uutisia