Aulis Harmaalan ja Niina Villanuevan näyttelyt avataan keskiviikkona 17.11.2021 klo 17–19.

Aulis Harmaalan näyttely Sydänmaa käsittelee nostalgiaa. Harmaalan öljymaalaukset ja veistokset johdattelevat omakohtaisiin asioihin ja muistoihin. Sydänmaa tarkoittaa syrjäistä paikkaa tiettömän taipaleen takana erämaassa.

Muistot ovat pieniksi palasiksi pilkkoutuneita fragmentteja. Ne voivat ankkuroitua paikkaan, tapahtumaan, esineeseen, aistimukseen. Miltä lapsuuden joulu näyttää neljänkymmenen vuoden jälkeen? Millainen kokemus oli muutto Pohjois-Suomesta Helsinkiin? Nostalgian avulla käsitellään muutoksia, elämisen onnea ja vastoinkäymistä, kuolevaisuutta.

Harmaala on veistänyt fetissien kaltaisia konkreettisia esineinä. Fetissi tarkoittaa materiaalia tai esinettä, johon liittyy henkilökohtaisia tai sisäpiirin tunnistamia vertauskuvallisia kokemuksia. Puuveistokset ja maalaukset esittävät muistoja, joita ihmismielen vaihtelevien tunnetilojen myllerrys on muovannut. Niihin liittyvä tietoisuus sekä lohduttaa että johtaa harhaan.

Tavoitteena on laajentaa yhden ihmisen nostalgia yhteiseen keskusteluun. Omia kokemuksia jakamalla on mahdollisuus päästä mietiskelemään toisten kokemuksia. Tutkimalla eroja ja yhtäläisyyksiä muistojen sirpaleisissa kulttuureissa voi oivaltaa myöntämistä ja kieltämistä, ymmärtää itseään ja muita.

Kuvataiteilija Aulis Harmaala on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta 2011. Hän on syntynyt vuonna 1966 Ranualla ja asuu Helsingissä. Harmaalan nykyinen työskentely painottuu maalaukseen ja puuveistoksiin. Aikaisemmin metodeina ovat olleet tilaan rakennetut installaatiot ja yleisön osallistaminen.

Harmaalan taiteen lähtökohdat nousevat omasta elämästä ja ympäristöstä itse valitun mittakaavan mukaan. Hän ajattelee, että taiteellinen työskentely on hidasta sosiaalista vuorovaikutusta, jossa ensin syvennytään olemaan itsensä kanssa. Teos valmistuu, kun löytyy kanssakokijoita jakamaan tulkintoja.

Harmaalan näyttelyitä on ollut esillä Helsingissä Muu ry:n ja Huudon gallerioissa, vuonna 2015 Turku Biennaalissa ja 2017 Charlottenborg Spring -näyttelyssä Kööpenhaminassa. Hänen teoksiaan on muun muassa Helsingin kaupungin taidemuseon kokoelmissa.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

 

Niina Villanueva työskentelee öljyvärimaalauksen sekä keramiikan tekniikoilla. Lotus Fruit –näyttelyssä korostuu maalauksen materiaalisen tason keskeinen merkitys Villanuevan työskentelyssä. Veistokset ovat ikään kuin kolmiulotteisia maalauksia, niiden muodot saavat syntyä intuitiivisesti ja käden jälki saa näkyä, lasite saa kerrostua ja lomittua, pintaa ja väriä on raavittu esiin alemmista kerroksista, aivan kuten maalatessa. Teoksien taidehistorialliset viittaukset ovat tulkinnanvaraisia, ne lomittuvat henkilökohtaiseen.

Villanuevaa kiehtoo esineiden merkitys jonkinlaisina muistojen rakentajina: kuinka tavaroiden ja esineiden arvo muuttuu ja vaihtelee suhteessa siihen, mitä niiden ympärillä on tapahtunut tai kenelle ne ovat kuuluneet, niiden animistinen olemus suhteessa ihmisiin.

”Eräänä aamuna otsallani aukeaa kultainen lootuksen kukka, katselen sitä unen rajalla. Mikä on totta ja mikä kuviteltua, minne ihminen katoaa? Voitteko kuoria minulle lootuksen hedelmän? Kuvittelen, että sen kultaista lihaa syömällä voi hetken katsoa molempiin maailmoihin rajan toiselle puolelle ja silti seistä turvallisesti jalat tällä puolen rajaa. Jäljelle on jäänyt vain muistoesineitä ja suhteeni niihin muuttuu päivä päivältä. Kasvit ottavat valtaa huoneesta, kivettyneet suruvihkot ovat jämähtäneet maljakoihin täällä rajasiirtolapuutarhassa.”

Niina Villanueva (s. 1984) on valmistunut keväällä 2021 Turun Taideakatemiasta. Hänen teoksiaan on ollut esillä muun muassa Helsingin Taidehallissa Nuoret 2019 -näyttelyssä, Turun Taidehallissa, Galleria Rajatilassa Tampereella, Porin P-galleriassa ja viimeksi syksyllä 2021 Lahdessa Galleria Uudessa kipinässä. Tulevana talvena Villanueva työskentelee Heinolan taidemuseoon kesällä 2022 rakentuvan näyttelyn parissa.

 

18.11.–12.12.2021

Aulis Harmaala: Sydänmaa

Niina Villanueva: Lotus Flower

Ilmainen sisäänpääsy. Huom! Molemmat taiteilijat ovat paikalla galleriassa sunnuntaina 12.12. klo 14–16.

 

HAA Galleria

Suomenlinna C1, 00190 Helsinki

Avoinna ti–to klo 12–18, pe–su klo 12–16

Puh. 050 470 6087

Kuva: Aulis Harmaala: Sydänmaa & Niina Villanueva: Hetki säkenöi ja sillä on ruumis 


Muita uutisia