Galleria Katariinassa on esillä Jussi Matilaisen näyttely Grand Tour 28.10.–13.11.2022.

Lämpimästi tervetuloa avajaisiin torstaina 27.10. klo 17–19!

Kuva | Jussi Matilainen: Paris3, tuloste alumiinikomposiittilevylle, 2022

Jussi Matilainen: Grand Tour  

Jussi Matilaisen Grand Tour on virtuaalinen matka. Matilainen on käyttänyt teoksissaan materiaalina Googlen 3D-näkymiä Las Vegasista. Kaupunki aavikon keskellä on fantastinen sekamelska eksotismia ja jäljitelmiä. Luxorin suurelta pyramidilta pääsee kätevästi kuningas Arthurin linnan kautta New Yorkiin. Turismin klassikkokohteet Pariisi ja Venetsia löytyvät naapurista. Historiaton kaupunki lainailee vähän joka suunnasta. Sen estetiikka on ylitsepursuavaa, se on peliä joka houkuttelee sivuuttamaan todellisen, mitä ikinä se onkaan.  

Mallinnettu fantasiamaailma käyttäytyy odottamattomilla tavoilla. Julkisivujen läpi pääsee digihallusinaatioiden maailmaan. Arkkitehtuuri hajoilee ympärillä tuottaen uusia muotoja. Sisä- ja ulkotila sekoittuvat, välillä maanpinta aukeaa ja näkyviin tulee tähtitaivas. Häiriöinen geometria sulkee sisäänsä orgaanisia muotoja kuin kasvaimia. Kasinokompleksien sisällä on autiota mutta ei tyhjää.  

Epätodellisuudessa vietetty aika tuntuu venyvän. Sinne uppoaa mielellään. Matkamuistoksi tallennettu materiaali jatkaa muokkautumistaan ja kopioitumistaan, yhteys reaalimaailmaan käy kierros kierrokselta ohuemmaksi. Kuvat eivät todista ihmisen läsnäolosta vaan koneiden kyvystä uneksia. Siirtymä todellisuuden representaatioista kohti virtuaalista maailmaa tapahtuu vaivihkaa.  

Grand Tour -näyttelyä ovat tukeneet Alfred Kordelinin säätiö ja Taiteen edistämiskeskus.  

Jussi Matilainen on Porissa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Matilaisen henkilökohtaisessa työskentelyssä painottuu digitaalinen media, toisinaan hän päätyy esityksellisiin muotoihin. Videoiden pariin Matilainen on päätynyt kiertoteitä, lähinnä performanssitaiteen kautta. Matilainen on koulutukseltaan taidemaalari (Kankaanpään taidekoulu/SAMK AMK 2002, YAMK 2020).  

Viime aikoina Jussi Matilainen on teoksissaan tutkinut tiloja ja paikkoja sekä niiden kuvaamiseen liittyviä haasteita. Matilaisen videoteokset ovat useammin hiljalleen muuntuvia eläviä kuvia kuin tarinallisia kokonaisuuksia. Matilainen hakee työskentelyssään toiston ja päällekkäisyyksien kautta vaihtoehtoja lineaariselle tavalle leikata liikkuvaa kuvaa ja projektiomalleille jotka perustuvat yhteen paikallaan pysyvään tarkkailupisteeseen. 


Muita uutisia