Galleria Katariinassa on esillä Roy Auringon näyttely “Jätealue liudentuu lukitsemattoman puomin alitse hautuumaalle” 6.–29.1.2023.

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin torstaina 5.1. klo 17–19!

 

Roy Auringon teoskuva Jätealue liudentuu lukitsemattoman puomin alitse hautuumaalle

Kuva: Tiina Rekola
Roy Aurinko – Jätealue liudentuu lukitsemattoman puomin alitse hautuumaalle, 2022
(öljy, liitu ja sementti kankaalle, 185 x 136 cm)

Roy Aurinko: Jätealue liudentuu lukitsemattoman puomin alitse hautuumaalle  

Maalauksia ympäristötuhon estetiikasta  

Roy Aurinko käsittelee Galleria Katariinan näyttelyssä kaivostoiminnan vaikutuksia luontoon lapsuudenajan muistojen kautta. Teokset estetisoivat kaivostoiminnan muokkaamaa maisemaa abstraktin maalauksen keinoin. “Aihe on minulle ristiriitainen: yhdistelmä nostalgiaa ja edesvastuuttomuutta. Se on myös esteettisesti kiehtova lähtökohta teoksille”, kuvailee Aurinko.  

Taiteilija on varttunut avokaivoksen vieressä Pohjanmaalla. Outokummun 1970 perustama Hituran kaivos sijaitsi neljän kilometrin päässä kodista, ja hieman kauempana oli 1940-luvulla perustettu ja sittemmin suljettu Makolan kaivos. Nykyisin Heinolassa asuva Aurinko kertoo aiheen olleen mielessä jo vuosia, Talvivaaran tuhojen uutisoinnista alkaen. “En ole tarttunut siihen, koska olen ajatellut maalauksen olevan liian hidas väline käsitellä näin ajankohtaista aihetta. Kuitenkin yli 10 vuotta Talvivaaran toiminnan käynnistymisen jälkeen kysymys Suomessa toimivien kaivosyhtiöiden liiketoiminnan seurauksista ja tulevien kaivoshankkeiden ympäristövaikutuksista on mitä ajankohtaisin.”  

Aurinko tunnetaan suurikokoisista abstrakteista maalauksista, joiden tyyli on groteski ja ekspressiivinen. Näyttelyn teokset hän maalannut öljy-akryyli-liitu-sementti-sekatekniikalla. Parhaillaan Aurinko valmistelee näyttelyä Jarilager Gallerylle Kölniin.  

Näyttelyn toteutumista on tukenut Alfred Kordelinin säätiö.  

 

HUOM! Tervetuloa tapaamaan taiteilija Roy Aurinkoa Galleria Katariinaan sunnuntaina 29.1. klo 13–16.

 

GALLERIA KATARIINA

Rikhardinkatu 1, 00130 Helsinki

+358 50 550 3811

Ti–pe 11–17, la–su 12–16


Muita uutisia