GALLERIA RIKHARD | Sirkku Ala-Harja: Perhosvaikutus 5.–30.1.2022

Sirkku Ala-Harja: Perhosvaikutus (yksityiskohta, 2021, akryyli kankaalle)

Perhosvaikutus

Meteorologi Edward Lorenz keksi perhosvaikutuksen. “Perhosefekti  (engl. “butterfly effect”) on kaaosteoriassa käytetty vertaus siitä, että perhosen siivenisku voisi saada aikaan myrskyn toisella puolella maapalloa. Laajemmin ja tarkemmin se käsitetään epälineaarisessa järjestelmässä olevaksi ominaisuudeksi, jossa pienet muutokset alkutilassa tai välivaiheissa aikaansaavat suuria muutoksia tapahtumassa.” (Wikipedia)
Abstraktit maisemamaalaukseni ovat jatkuvassa liikkeessä. Tietty siveltimen veto  tai värin valinta heti tekemisen alussa määrittää koko maalauksen syntyprosessin. Kun teos alkaa muotoutua on sillä jo suunta ja sisäinen halu ilmestyä, tulla näkyväksi. Vaikka teen valintoja ja kontrolloin maalaustapahtumaa, tai ainakin luulen kontrolloivani, on kyseessä dialogi. Mitä enemmän maalaan, sitä enemmän kuuntelen sitä mihin teos on menossa. Jokainen valinta määrittää maalauksen suuntaa ja poistaa edellisiä vaihtoehtoja. Jossain vaiheessa yritän vain pysyä mukana. Viimeinen vaihe on vaikein, sillä silloin pitää kuunnella todella tarkasti milloin teos on valmis. Aikarajaa tälle prosessille ei ole. Liikkeessä olevat kirjoituksenomaiset siveltimenvedot ovat symboli hiljaisesta varmuudesta, jolla kuitenkin työskentelen. Tiedän mitä teen. Tai ainakin luulen tietäväni.
Sirkku Ala-Harja pitää näyttelyynsä liittyvän taiteilijatapaamisen perjantaina 28.1. klo 17–18 etänä Teamsissa. Linkin tapahtumaan saat suoraan Sirkulta sähköpostitse osoitteesta sirkkualaharja@gmail.com. Tervetuloa kuulemaan kiehtovasta näyttelystä ja sen taustalla vaikuttavasta taiteellisesta työskentelystä!

Sirkku Katriina Ala-Harja
Visual artist / art pedagog
tel. +358400013145
Instagram: sirkkualaharja
——————————————————————————————————————————————————-

GALLERIA RIKHARD

Rikhardinkadun kirjasto | Rikhardinkatu 3, 00130 Helsinki

Avoinna Rikhardinkadun kirjaston aukioloaikoina

+358 50 470 5298 | taidelainaamo@helsingintaiteilijaseura.fi

www.taidelainaamo.fi

Muita uutisia