HAA Galleriassa on esillä Jostain kotoisin -ryhmän näyttely “Etappi 11” 12.1.–5.2.2023.

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin keskiviikkona 11.1. klo 17–19!

Jostain kotoisin -ryhmän teoskuvat

Hanna Vahvaselkä: Joki, yksityiskohta (vasemmalla), Marja-Riitta Siimala: Syyllisyydentiet (keskellä ylhäällä), Susanna Pälviä: Aika, pesäkolot (keskellä alhaalla), Raija Marttinen: Musta kimppu (oikealla ylhäällä) & Hanna Räty: Tapetti (oikealla alhaalla)

 

Jostain kotoisin (Raija Marttinen, Susanna Pälviä, Hanna Räty, Marja-Riitta Siimala ja Hanna Vahvaselkä): Etappi 11 

”Tulossa jostakin. Nyt tässä. Pian jatkamassa taas matkaa kukin omia polkujamme.”
 

Jostain kotoisin on viiden, eri puolilla Itä-Suomea (Juvalla, Joensuussa, Mikkelissä ja Mäntyharjulla) asuvan ja työskentelevän kuvataiteilijan muodostama ryhmä. Ryhmä syntyi aikoinaan tarpeesta kokoontua yhteen ja vaihtaa säännöllisesti ajatuksia yksinäisen työhuoneella puurtamisen välissä. Ryhmän kantavana ajatuksena on ollut kohdata ja pitää näyttelyitä paikkakunnilla, joissa joku ryhmän jäsenistä asuu tai on joskus asunut; toimia myös taiteen keskusten ulkopuolella. 

Jostain kotoisin -ryhmän yhteinen matka alkoi Lahdesta vuonna 2008, jatkuen Porvoon, Joensuun, Varkauden, Juvan, Savonlinnan, Oulun, Mikkelin ja Lappeenrannan kautta Kotkaan. Vuonna 2023 ryhmällä on kaksi näyttelyä. Ensimmäinen Helsingin Taiteilijaseuran HAA Galleriassa Suomenlinnassa (tammikuu 2023) ja toinen Savonlinnassa, Nälkälinnanmäen entisessä kirjastossa (kesäkuu 2023). 

Ryhmän teoksissa käytetyt materiaalit ovat moninaisia; metallista puuhun, kipsiin ja vahaan. Ekologiset kysymykset ja kierrätysmateriaalien käyttö näkyvät töissä. Teoksiin voi liittyä myös ääntä, liikettä tai valoa ja näyttelyt rakentuvat kulloiseenkin tilaan, aina tilan ehdoilla. Ryhmän jäsenten vuosien ystävyys, luonto, paikallisuus ja kuljetut matkat ovat vaikuttaneet teoksiin ja ne ovatkin eräänlaisia matkakuvia, kenellä konkreettisemmin kuvattuna, kenellä viitteellisemmin.  

HAA Gallerian näyttelyssä on esillä uusia teoksia installaatioista maalauksiin ja valokuviin.  

 

”Taiteilijan työ on usein yksinäistä puurtamista. Etapeissa teosten yhteen saattaminen on kuin rupattelua, ajatustenvaihtoa matkakumppanien kanssa ja parhaimmillaan kuin yllättävä kiteytymä, solmukohta, tai tienmutkan takaa avautuva uusi näkymä. Etappi tuo näkyville, mitä tallentuu mukaan paikoista, tapahtumista, kohtaamisista. Välähdyksiä viimeisimmän tienpätkän varrelta tai jo pidemmän aikaa mukana kulkenutta, alati muuntuvaa…”   
 

 

Raija Marttinen  

“Maalaus alkaa tahrasta. Työskentelyni ydin on toiston ja sattuman yhteen kietoutuvassa nautinnollisuudessa. Haen itse maalaamisen tapahtumalle herkistymistä, maalaamisen eleen syvempää ymmärtämistä. 

Aika ja muisti, muistaminen ja unohtaminen, ajan ja paikan kerroksellisuus ovat pysyviä teemoja työskentelyssäni. Kyse on katsomisesta ja näkemisestä. Mietin mitkä tekijät ja tapahtumat ovat vaikuttaneet omaan tapaani katsoa; minkälainen on visuaalisen muistini perusta.”  

 

Susanna Pälviä 

“Työskentelyssäni keinoina ovat installaatio, tilalliset kappaleet sekä valokuva. Materiaalivalikoimaan kuuluu puu, vaha, harso, kipsi sekä luonnon-, kierrätys- ja löytömateriaalit. 

Aiheena viimeaikaisissa teoksissani on elämän hauraus, ajan ilmentymät luonnossa ja ihmisen jättämät jäljet. Miten kohtaamme toiset luontokappaleet tai ympäröivän luonnon? Voiko jätettyjä jälkiä, pahojakin, korjata, parantaa, tai edes paikata?” 

 

Hanna Räty 

“Kuvitteellinen mummola on pesä ja turvapaikka sijoiltaan menneessä maailmassa. Sarjan teokset ammentavat omista ja lainatuista muistoista, arjen esineistä ja elämän jäljistä. Kokonaisuus on yritys tavoittaa yhteinen muisto.  

Työskentelen pääasiassa maalaamalla ja piirtämällä. Teoksistani rakentuu myös tilallisia kokonaisuuksia. Käden jälki ja maalaamisen hetki ovat tärkeitä.” 

 

Marja-Riitta Siimala 

Pohdin olemassaoloa eri materiaalisina muotoina ja reitteinä. Aika näkyy töissäni elämänjälkinä ja patinana, myös matkana, jota olen elänyt ja kulkenut. Töissäni on monesti hahmo, joka kävelee ja pohtii maailman menoa ja kuljettua ympäristöä. Hän pohtii myös muovin lisääntyvää käyttöä pakkausmateriaalina ja muovin joutumista ympäristöön, esimerkiksi lopulta veteen.

HAA Galleriassa on reittiteoksena Aikasiirtymä, joka on muisto, takauma taidekoulun opiskeluajoilta. Esillä on toinenkin paikkasidonnainen teos Suomenlinnasta, erityisesti telakka-alueesta. Työn nimi on Siirtymä. Näyttelyssä on myös mukana Syyllisyydentiet-installaatio.”

 

Hanna Vahvaselkä 

“Kun olin lapsi asuin Jokikadulla, kaupunkimetsän laidalla, pienen joen vieressä. Unissani seison usein tuon joen rannalla ja katson kuinka se virtaa aina väärään suuntaan, oikealta vasemmalle, kohti alkupistettään. Uusissa teoksissani olen kulkenut vastavirtaan kohti puisten teosteni alkujuuria. Pinnan kaivertamisen ja sorvaamisen lisäksi, olen päätynyt vuolemaan ja kuorimaan puuta. Teokseni ovat syntyneet kierrätetystä ja hukkaan heitetystä materiaalista.”

  

 

Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen keskustoimikunta, SKR Etelä-Savon maakuntarahasto ja Taike Etelä-Savo

 

HUOM! Sunnuntaina 5.2.2023 klo 13–14 galleriassa järjestetään kuvailutulkattu opastus näkövammaisille näyttelyvieraille. Jostain kotoisin -ryhmän taiteilijat ovat tavattavissa samana päivänä klo 14–15. 


Muita uutisia