Lotta Lekan näyttely Rikkaruoho on esillä Malmitalon galleriassa 12.1.–4.2.2023!
Tervetuloa avajaisiin keskiviikkona 11.1. klo 17–19!
Lotta Leka: Rikkaruoho
Kuva: Andréa Vannucchi
Malmitalolla versoo rikkaruohoja
Malmitalon galleriassa esittäytyy tammikuussa turkulainen kuvataiteilija ja taidegraafikko Lotta Leka. Näyttelyn teokset pohjautuvat 159 erilaisen kasvin lajistoon. Hän on kartoittanut kotipihansa lajiston yhden kasvukauden aikana biologipuolisonsa kanssa. Teokset on toteutettu keramiikalla sekä yhdistäen mm. akvarellimaalausta ja ompelua taidegrafiikan tekniikoihin.
Puutarhassa rinnan elävät villit, istutetut, suitsitut ja levitetyt. Lekan teokset ovat ylistystä villiydelle, monimuotoisuudelle ja rikkaruohojen kauneudelle. Suomessa on satojatuhansia pihoja, joilla voimme suosia myös luonnonkasveja. Laajamittainen metsien ja soiden suojelu on ehdottoman tärkeää, mutta samoin on toimintamme lähiympäristössämme. Näyttely kannustaa kasvien tuntemuksen myötä suojelemaan monimuotoisuutta; elinympäristöjä, kasveja ja pölyttäjiä. Lajit ja niistä koostuvat ekosysteemit tarjoavat ihmiselle edellytykset pysyä hengissä.
Teokset kuvaavat myös luonnon tuomaa rauhaa, joka tasoittaa mielen ja tuo keskittymisen olennaiseen. Aihe kumpuaa kunnioituksesta luonnon lajikirjoa kohtaan. Taiteen tekeminen on osa jatkuvaa prosessia ymmärtää tapahtuvien muutosten syitä. Luonnontuntemuksen lisääminen on toivoa, jonka hehkussa taiteilija työstää muistokimppujaan.
Näyttelyn valmistamista on tukenut Turun kaupunki, Turun Taideyhdistys ja Taiteen edistämiskeskus.
Malmitalon galleria
Ala-Malmin tori 1, 00700 Helsinki
Ma–to 8–20, pe 8–18, la 10–16

Muita uutisia